Munkaerőhiány miatt lemondta a franciaországi vonatokat a CFL

iho/vasút   ·   2024.02.07. 12:00
CFL, Alstom Coradia Stream

A nemzetközi vonatokra nem jut elég elég vonatkísérő, ezért a Société nationale des chemins de fer luxembourgeois kénytelen volt törölni néhány franciaországi vonatát. 

Ennek megfelelően a jövő héten, február 12. és 16. között nem közlekedik vonat Audun-le-Tiche és Esch-sur-Alzette között, a szolgáltatást pótlóbuszokkal tartják fenn a vonalon. A CLF (Société nationale des chemins de fer luxembourgeois) közleménye szerint Volmerange-les-Mines és Bettembourg között csak minden második vonat lesz a megszokott kapacitású.

A luxemburgi állami vasúttársaság a „feszült munkaerő-helyzet” miatt viszonylag rövid időn belül másodszor kényszerül járattörlésekre. Bizonyos pozíciók ugyanis kifejezetten nehezen lehet munkaerőt találni. A nehézségeket csak fokozta, hogy ebben az időszakban a szokásosnál több megbetegedés, továbbá a szabadságolások miatt jelentős mértéket értek el a munkahelyi hiányzások. A CFL ezek után szánta el magát a lépésre, mondván vonatszemélyzet híján az utasbiztonság és az utastájékoztatás semmiféleképpen sem sérülhet.

Tavaly a CFL ötszáz munkavállaló felvételét tűzte ki célul – a kampány sikeresnek bizonyult, 515 újbelépővel lett gazdagabb a vasúttársaság, amely a maga ötezer alkalmazottjával az ország legnagyobb munkaadója. A CFL-nél a vonatkísérői létszám jelenleg 260, hússzal több, mint egy évvel korábban; idén további negyven főt kívánnak a munkakörben alkalmazni.

A múlt évben 28,7 millióan utaztak az ország vasútján – Luxemburg vasútvonalainak hossza mindössze 275 kilométer. Az utasszám exponenciálisan nőtt, 2006 óta kishíján megduplázódott. (A MÁV-Start vonatain 2022-ben 97 millióan utaztak.) A hálózaton nagyívű fejlesztések zajlanak, új, kétvágányú vonal épül a főváros és a francia határ közelében fekvő Bettembourg vasúti csomópont között – a beruházás nyomán a TGV-ket nem számítva óránként nyolc vonat leközlekedtetésére nyílik lehetőség. A kapacitásbővítő projekt keretében a peronokat is átépítik, hiszen idén már forgalomba állnak az ezer férőhelyes Alstom Coradia Stream motorvonatok. A Coradiák karbantartására új csarnok épült a CFL Luxembourg-Bonnevoie-i műszaki bázisán.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Nagyvasút Vasút

Szintet lép az Alstom

iho.hu   ·   2024.04.14. 17:00

Hozzávetőlegesen hatmilliárd forintos fejlesztési programmal növeli gyártási kapacitásait az Alstom vasúti forgóvázkereteket előállító gyára Mátranovákon.