Uniós forrásokból fejlesztheti a Bettembourg-Dudelange terminált a CFL

iho/vasút   ·   2023.03.31. 09:00
cfl_bettembourg_dudelange_terminal

A luxemburgi intermodális logisztikai vállalat 7,7 millió eurós beruházását 2,3 millió euróval támogatja az Európai Bizottság.

A Bettembourg-Dudelange terminál fejlesztési beruházása még 2021-ben kezdődött és várhatóan 2024-ben fejeződhet be. A CFL szerint a korszerűsítés több mint hatvan százalékkal fogja növelni a kombinált szállítóplatformon található daruk kezelési kapacitását. A terv az 5G-hálózat kiépítésével, valamint a terminálműveletek digitalizálásával és automatizálásával kapcsolatos tanulmányokat is magába foglal. A költségek egy részét a Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) közlekedési pályázati felhívásán keresztül finanszírozzák, a fennmaradó összeg forrásairól még nem nyilatkozott a CFL.

A luxemburgi létesítmény korszerűsítése a CFL és az Európai Klíma-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (Cinea) által közösen indított projekt része; a Pulse elnevezésű kezdeményezés öt részprojektet foglal magába. Ezek közül kettő a harmadik portáldaru megépítését, valamint a távoli kezelőrendszer telepítését foglalja magába, melyek már meg is valósultak. A további munkálatok célja az úgynevezett vasúti autópályaplatform – vagyis olyan terület, ahol a kamionok fel tudnak hajtani a tehervonatokra és letolatni róluk – kezelési kapacitásának növelése a terminálfolyamatoknak a digitalizálással és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével végrehajtott optimalizálása által.

A terminál jelenleg évente legfeljebb 600 ezer TEU (húsz láb, azaz 6,1 méter hosszú konténer) kapacitás kezelésére képes. Négy, egyenként hétszáz méter hosszú rakodóvágánnyal és két, szintén hétszáz méter hosszú vasúti autópályaplatformmal rendelkezik – utóbbiakat Lohr-rendszerrel is ellátták, lehetővé téve a nem daruzható félpótkocsik vízszintes átrakodását. Ezek segítségével a CFL a kombiterminálon naponta tizenkét vonatot, a vasúti autópályán pedig tizenhat szerelvényt kezelhet.

A Bettembourg és Dudelange települések között fekvő terminál Európa-szerte rendelkezik összeköttetésekkel, többek között Belgium, Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország felé. Ráadásul a németországi Passauval való kapcsolatnak köszönhetően Törökországgal is van vasúti összeköttetése. A létesítményből elérhető legfőbb útvonal minden bizonnyal a dél-franciaországi Le Boulou-ba vezet, melyen heti huszonöt vonat érhető el – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünkön a Bettembourg-Dudelange terminál. Kép forrása: CFL Multimodal / railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek