Műrepülő-baleset: meghalt az orosz válogatott tagja

MTI   ·   2013.06.03. 08:20

A Moszkva környéki Szerpuhov mellett vasárnap, bemutatórepülés közben lezuhant és életét vesztette Alekszandr Andrijenko neves orosz műrepülő pilóta.

A Moszkva-2013 elnevezésű műrepülőverseny abszolút győztese, a szmolenszki pilóta nem tudott kijönni az úgynevezett laposdugóból, és motoros gépével a földhöz csapódott. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

Andrijenko akkorra már túl volt a kötelező programon, átvette a győzelemért járó díjat, majd újra felszállt, hogy versenyen kívül egy sor figurát bemutasson a légi show nézőinek. A pilóta 50 és 500 méter magasság között repült.

A lapos dugóhúzó az egyik legnehezebb műrepülő manőver, amelynek során a repülőgép szó szerint zuhan, és csak a legtapasztaltabb pilóták tudják kontrollálni a gépet a figura végrehajtása közben.

Az időközben megjelent videofelvétel tanúsága szerint a pilóta későn tudta csak kiveni a laposdugóból a gépet és már nem volt elég magassága ahhoz, hogy elég sebességet gyújtve ismét megemelkedjen.

A tragikus baleset sokkolta a nézőket és szervezőket egyaránt, a versenyt azonnal befejezték.

Alekszandr Andrijenko tagja volt az orosz műrepülő-válogatottnak.

Kapcsolódó hírek