Múzeumok éjszakája a repülőtéren

iho/repülés   ·   2012.06.15. 16:00
muzejszcim

Egy remek fedélzeti felvétel a tavalyi indításról, háttérben a Jak-40-es <br>(fotó: Zoltai Péter)

A Múzeumok éjszakájából nem maradhatnak ki a repülési látnivalók sem: szombaton este hat és vasárnap hajnali két óra között  nyitva lesz és különleges programokkal várja a nézőket a ferihegyi Repülő Emlékpark. A szokásos látnivalók ilyenkor talán még varázslatosabbak: az egykori Malév egykori típusai: Il-18, Tu-134, Tu-154, valamint a Jak-40, a Li-2 és a kétfedelű Ancsa, a hajtóművek, a repülő emlékoszlop. A tavalyi éjszakához hasonlóan leszáll majd a rendőrség MD-500-as helikoptere, ott lesz egy impozáns jármű a Repülőtéri Tűzoltóságtól, ott is kell, hogy legyen, hiszen a motorindításhoz kötelező a jelenléte. A TTG hírlevél úgy tudja, hogy látható lesz majd a különleges „ötkerekes” Saab fékhatásmérő autó is.

Sötétben még látványosabb a hatalmas légcsavar ezüst tányérja

Este nyolckor pedig megkezdődik a leglátványosabb és legzajosabb produkció: az emlékpark díszének, az Il-14-esnek a motorindítása. Zsaludek Endre, a gépet restauráló csapat vezetője az iho/repülésnek elmondta: a HA-MAL, mostanság elterjedt nevén: Malvinka tavaszra rendbehozott bal csillagmotorja indul, sőt, ha marad benzin, akkor este tízkor megismétlik a produkciót. (A kétmotoros koncert adminisztrációs okok miatt csak később várható.) Íme egy remek felvétel a tavalyi jobbmotoros indításról:

Az emlékparkban lehet jelentkezni éjszakai autóbuszos reptérlátogatásra is, a túljelentkezés biztos reményében a szervezők sorsolás útján választják ki azokat, akik az idegenvezetővel felülhetnek a 45 személyes buszokra. Parkolás az emlékpark mögötti hosszú távú parkolóban gépkocsinként 1000 Ft lesz, vasárnap hajnali két óráig.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.