Nagyon megdrágult az autópálya-használat

iho/közút   ·   2012.06.06. 09:37

Látványosan csökkent az értékesített e-matricák száma, de a négynapos lehetőség megszüntetésével – és a D4-es kategória díjemelésével – nőttek a bevételek – írja a Napi Gazdaság.

Idén az első négy hónapban több mint 4,1 millió e-matricát értékesített az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt., szemben a tavalyi és a tavalyelőtti hasonló időszakban eladott ötmillióval, de az árbevétel így is nőtt. 2010 első négy hónapjában az ötmillió matricához 17,8 milliárd forint bevétel társult, egy évre rá pedig húszmilliárd, idén viszont az első négy hónapban 23,4 milliárd forint folyt be. Ebben szerepet játszhat a négynapos matrica megszűnése: emiatt − a fizetős szakaszokat elkerülve − kevesebben vásároltak e-vignettát, akik viszont igen, azok csak a drágább, tíznapos jegyet vehették meg. A bevétel gyarapodásához hozzájárulhatott a nagy tehergépjárművek által használt D4-es matricák drágulása is.

Az április végéig eladott matricákból több mint 2,7 milliót a jellemzően személygépkocsikra érvényes D1-es kategóriából vették, a legtöbbet, 797 ezret áprilisban (a legkevesebb februárban fogyott). A D4-es eladásában is a február jelentette a mélypontot, de ebből márciusban adtak el a legtöbbet, 343 ezret. Ugyanez volt a trend 2010-ben és 2011-ben is, de ezekben az években áprilisban még több mint egymillió matrica kelt el.

Idén az első négy hónap bevételéből a legnagyobb tétel, 11,6 milliárd forint az éves matricák eladásából származott − jellegéből fakadóan az első hónapban adták el a legtöbbet, így a bevétel is ekkor volt a legmagasabb, több mint kilenc milliárd forint (ezen belül a D1-es kategóriára jutott csaknem hatmilliárd, a D4-esre több mint 2,8 milliárd forint). A bevétel szempontjából a „hetijegy” − azaz a tíznapos matrica − áll a második helyen, és az innen befolyt 5,4 milliárd forint 200 millió híján a D1 kategóriából került ki. A havi és az egynapos matricák értékesítéséből három-három milliárd forint származott.

Az elmúlt években − 2008 és 2011 között − évente összesen 17 millió körüli matricát értékesített az ÁAK, némi hullámzással: szakemberek szerint a 2009-es visszaesés egyértelműen a gazdasági válságra vezethető vissza. 2010-ben már kezdett növekedni az eladás, 2011-ben azonban valamelyest ismét visszaesett.

Kapcsolódó hírek