Nem cserélik, felújítják a metrókocsikat

iho   ·   2014.01.31. 14:14

A Népszabadság információi szerint a rekonstrukció az infrastruktúrára, vagyis a sínekre és az alagutakra nem vonatkozik.

A felújítás – városházi források szerint – 90 milliárd forintba kerül majd. Azonban mivel a főváros hitelképes, nem uniós fejlesztési pénzeket igényelnének, hanem hitelből finanszíroznák a beruházást. A városháza reményei szerint tavasszal startolhat a 3-as metró projektje.

A főpolgármester tavaly augusztusban levélben kérte Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, hogy a 3-as vonal kritikus műszaki állapotú szerelvényeinek felújítására vonatkozó beszerzést mentesítse a közbeszerzési törvény alól. Arra hivatkozott, hogy a „gördülőállomány modernizációja” alapvetően biztonsági szempontok miatt nem várhatja ki az ilyen eljárások lebonyolításához szükséges időt. Márpedig a 3-as metró üzemeltetési kockázata folyamatosan nő, és a jelenlegi ismeretek alapján senki sem tudja biztonsággal megbecsülni, hogy mikor kell leállítani a járműveket – írta Tarlós ebben a levélben.

A helyzet azonban megváltozott, és Tarlós István január közepén azt mondta: lesz közbeszerzési eljárás a 3-as metró felújítása esetén. „A városvezetés végleges álláspontja szerint nyílt pályázatban gondolkodunk” – közölte.

A főpolgármester tájékoztatása szerint rendszeres kapcsolatban áll a kormánnyal, illetve Orbán Viktor miniszterelnökkel a 3-as metró ügyében. Tarlós István már több alkalommal nyilatkozott arról, hogy a 3-as metró vonalát és az ott futó szerelvényeket réges-rég fel kellett volna újítani, hiszen „néhány éven belül akár emberéletekről lehet szó”, azaz lépni kell. A 2011. tavaszi metrótűz után rögtön kivonták a 370 kocsiból álló járműpark 43 legöregebb vagonját. De a megmaradtak csaknem fele – 154 kocsi – szintén elmúlt már harmincéves.

Korábban arról írtunk, a felújításhoz elég 60 milliárd forint.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek