Nem vállal több fuvart egy szegedi betegszállító cég

iho/közút   ·   2012.02.28. 09:40

Nem vállal több fuvart csütörtöktől az egyik szegedi betegszállító cég. Egy év alatt hétmilliós deficitet halmozott fel az alulfinanszírozottság miatt. Helyette a másik három vállalkozásnak kellene helytállnia, de azt mondják, ez jogilag és anyagilag is megoldhatatlan. Márciustól ellátás nélkül maradhat a megye több települése és Szeged negyede – írja a Délmagyarország.

Március elsejétől nem szállít több OEP-finanszírozott beteget a Maros Sped Kft. A négy szegedi betegszállító cég egyike már egy éve jelezte: a piacon uralkodó jelenlegi feltételekkel nem lesz hajlandó tovább végezni ezt a munkát. Most beváltotta „fenyegetését”.

– Teljes a káosz, és csak még nagyobb lesz. Ebben pedig nem kívánunk a továbbiakban részt venni – fogalmazott Terhes Zoltán ügyvezető igazgató. A cég 2010 decemberében vette át a betegszállítást egy kiesett szolgáltató helyett. – Fogalmunk sem volt, mire vállalkozunk, hiszen nem kaptunk adatokat az ellátási területről. Hamar kiderült, hogy komoly gondok vannak az egész rendszerrel. Csak egyet említek: óriási és eltúlzott az igény a betegszállításra. Sokszor például szociális indokkal hívnak bennünket beteghez – nincs pénze eljutni az orvoshoz, így kérnek neki „ingyentaxit”. Mi viszont minél többet szállítunk, annál kevesebb a kilométerpénzünk. A cégvezető elmondta: egyetlen év alatt hétmillió mínusz keletkezett ebből a tevékenységből. Úgy döntött, kiszáll, mielőtt az egész céget tönkretenné ez a vállalkozás. – Úgy tudom, több vezető csak azért nem teszi ezt meg, mert már mindenén jelzálog van, és kényszerpályára került. Én ezt nem akartam megvárni – fogalmazott.

A Maros Sped kiesésével komoly ellátási problémák adódhatnak csütörtöktől. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) kötelezte ugyan a másik három szegedi betegszállító céget, hogy tartalék autóikkal lássák el a kieső területeket, az érintettek ezt megtagadják. Azt mondják, a határozat a törvénnyel és a gazdasági racionalitással is ellentétes.

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.