Olaj ömlik a tengerbe Új-Zélandnál

iho/hajózás   ·   2011.10.11. 13:56

A 47 ezer tonnás, konténerekkel megrakott hajó, a Rena még múlt hét szerdán futott zátonyra Új-Zéland partjainál. A turisták által kedvelt öbölben megfeneklett hajóból azóta kis mértékben szivárgott az olaj. Kedd hajnalra virradóra azonban a hajótest mozgása következtében rés keletkezett a főtartályon. A becslések a tengerbe jutott olaj mennyiségét 130-350 tonna közé teszik. Nick Smith környezetvédelmi miniszter szerint a baleset a szigetország történetének legsúlyosabb ökológiai katasztrófája. Szakemberek attól tartanak, hogy az olajömlés nem áll meg, és a teljes mennyiség, mintegy 1700 tonna olaj a tengerbe juthat. A nagyjából öt kilométer hosszú sávban húzódó olajfolt egyre közeledik Új-Zéland partjaihoz.

John Key új-zélandi miniszterelnök vasárnap egy helikopterről megtekintette a bajba jutott hajót, és vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, miként történt, hogy a Rena az Astorable Reef nevű zátonynak ütközött. „Az emberek ismerték a zátonyt, és hogy éjszaka, a csendes vízen mégis ráfutottak, ahhoz valaminek szörnyen rosszul kellett sikerülnie” – mondta a Radio New Zealand-nak.

Az új-zélandi tengerészet (Maritime New Zealand, MNZ) tájékoztatása szerint a mentesítési munkálatok jó ütemben haladnak, azokban jelenleg három hajó és két helikopter vesz részt. Egy bárka kikötött a Rena mellett, és a szakemberek megpróbálják átszivattyúzni a szivárgó üzemanyagot a hajó épen maradt tárolóiba. Először az olajat kell eltávolítani, majd a rakományt képező konténereket kell átemelni egy másikra, hogy végül a Rena-t levontathassák a zátonyról – írják a BBC-nek eljuttatott közleményükben.

A baleset hozzávetőleges helyszíne<br>(térkép: Google Maps)

Kapcsolódó hírek