Önkormányzat, fizess a biztzonságért!

iho   ·   2013.12.12. 09:57

A közúti jelzőlámpák üzemeltetéséhez kér súlyos százezreket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az önkormányzatoktól, írja Csorna és Győr példájára hivatkozva a kisalföldi portál.

Azok után a lámpás kereszteződések után kellene fizetniük a helyi költségvetésből a településeknek, ahol önkormányzati és állami utak futnak össze. Csornának évente 482 ezer forintba kerülhet a két csomópont, Győrnek 5–7 millióba. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tavaly 39 millió forintot költött ezekre a csomópontokra. A cégnél úgy vélik, eddig a városok helyett ők fizették az önkormányzati utcákat is szabályozó „villanyrendőrök" költségeit.

A csornai képviselő-testület egyelőre úgy döntött, nem fizet. Előbb részletes kimutatást kér a költségekről a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től. Turi György polgármester megjegyezte: úgy látszik, olyan rossz a nonprofit zrt. anyagi helyzete, hogy e pár százezer forintos tételre is szüksége van, hiszen eddig nem kérték a működtetési hozzájárulást. Erre ugyanis 2003 óta egy minisztériumi rendelet alapján elvi lehetősége van a társaságnak.

A Kisalföld érdeklődésére a közútkezelő szóvivője, Pécsi Norbert Sándor közölte: nem bevételszerzésről van szó, hanem arról, hogy minden érintett a saját fogyasztását és üzemeltetési költségét fizesse egy-egy közös csomópontban. Vannak olyan kereszteződések ugyanis, melyek közutas és önkormányzati ággal is rendelkeznek. „Azaz a ráfordításainkat szeretnénk megosztani egy-egy csomópontban az önkormányzatokkal, a fénypontok arányában. Nyilván az önkormányzatok sem fizetnének olyan költségeket, amelyek nem hozzájuk tartoznak. Mi sem téríthetjük meg az önkormányzati érdekeltségű csomóponti ágak üzemeltetését. A települések saját költségviseléséről van szó tehát" – jelezte Pécsi Norbert Sándor. Hozzátette: nem új kezdeményezés ez részükről. Országosan körülbelül 200 településsel van megállapodásuk. Hazánkban egyébként közel 600 olyan kereszteződés van, amelynek önkormányzati kezelésű ága is van. Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Közút Kht. kezelésében 69 jelzőlámpával vezérelt csomópont van. Ezek közül 55-ben kellene osztozni a költségeken. Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Csorna és Fertőszentmiklós az érintett városok.

Közülük Csorna tehát egyelőre nem fizeti ki a rá eső részt, nettó 482 ezer forintot. A közutasok számításai szerint egy-egy csomópont átlagos üzemeltetési-fenntartási költsége 2012-ben nettó 563 ezer forint volt. Csorna esetében eszerint úgy jön ki a 482 ezer forint, hogy két lámpás kereszteződése összesen 1 millió 126 ezer forintos költséggel üzemel. A két csomópontnak összesen hét ága van, közülük három az önkormányzati út. Az összeg hetedrésze 160.857 forint, aminek a háromszorosa terheli a várost a közút szerint.

Mosonmagyaróváron kilenc olyan ág csatlakozik a városi közúthoz, ahol villanyrendőr található – tájékoztatott érdeklődésünkre Böröndi Lajos sajtóreferens. (Az előbbi számítás szerint tehát kilencszer 160 ezer forint lenne a településre eső rész.) „A közútkezelő valóban küldött szerződéstervezetet, s kér hozzájárulást a fenntartáshoz. Ám a tervezet számítási módját kifogásolja a város. A Közút kht. mechanikusan szeretné leosztani csatlakozóágakra lebontva az összes költséget. Ez a számítási mód szerintünk nem tükrözi a valós költségeket. A város idei költségvetésében pedig nincs fedezet erre a célra. Mint ahogy még megkötött szerződésünk sem" – tudatta Böröndi Lajos. Sopronban a városházán megtudtuk, tíz ilyen kereszteződésük van. Mindezekért éves szinten közel bruttó 559 ezer forintot fizet az önkormányzat.

Fertőszentmiklóson egy olyan közlekedési lámpa üzemel, amely a közút és az önkormányzati út kereszteződésénél irányítja a forgalmat, a Petőházi utca és a 85-ös főútnál. Horváth Tibor polgármester elmondta, a Magyar Közúttól kapott szerződéstervezetben bruttó 178 ezer forint terhelné a várost. A 2013-as költségvetés nem számolt ilyen költséggel, és a 2014-es büdzsében is csak akkor szerepeltetik, ha ennek az összegnek a részleteit is megismerhetik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek