Orosz rakétakudarc, felrobbant a Proton – videó!

MTI   ·   2013.07.02. 09:13

Nem sokkal az indítás után lezuhant egy orosz hordozórakéta kedden Kazahsztánban, fedélzetén három navigációs műhold volt - közölte az orosz Rosszija-24 állami tévé.

A felvételeken látható volt, hogy a Proton-M hordozórakéta letért pályájáról másodpercekkel az indítást követően. A rakéta forgott a levegőben, majd darabokra szakadt, és tűzcsóvaként zuhant le a bajkonuri rakétaindító állomás területén.

Fedélzetén három Glonaszsz navigációs műhold volt, amelyek az orosz globális helymeghatározó rendszer részei.

A Proton hordozórakéták 2010 decembere óta öt nagyobb kilövési kudarcot szenvedtek el. Legutóbb tavaly augusztusban végződött kudarccal egy orosz és egy indonéz műhold felbocsátása az orosz Proton-M hordozórakétával. Akkor a Briz-M és a két műhold levált ugyan a hordozórakétáról, a gyorsító fokozat hajtóművei azonban idő előtt leálltak.

A közelmúltban az orosz kormányfő egy, az űrkutatás és űripar gondjait feltáró tanácskozáson közölte, hogy meg kell határozni a sikertelenségek felelőseit. Dmitrij Medvegyev elmondta, hogy Oroszországban az utóbbi másfél évben hét alkalommal végződött kudarccal a hordozórakéták fellövése és 10 műholdat veszítettek el.

Más űrnagyhatalmak teljesítményével összehasonlítva óriásinak nevezte a különbséget.

Egy orosz űripari forrás szerint a kilövés kudarca valószínű okainak feltárása két-három napot igényel, de azt gyanítják, hogy a DM-3 segédrakétánál jelentkezhetett technikai probléma. A forrás szerint a bajkonuri kilövéseket valószínűleg 2-3 hónapig felfüggesztik, mivel a területet mintegy 200 tonna mérgező rakétaüzemanyag szennyezte be

Kapcsolódó hírek