Oroszország új repülőgép-hordozó építését tervezi

MTI/iho   ·   2017.06.29. 08:05
orosz_hordozo0

Új repülőgép-hordozó építését tervezi az orosz hadiflotta. A hordozó látványtervét már bemutatták a szentpétervári Krilov Állami Tudományos Központban, az egyéb fejlesztési munkálatok jelenleg is folyamatban vannak. A hírek szerint a 23000E „Storm” fedőnevű projekt keretében épülő hajó vízkiszorítása százezer tonna lesz, fedélzetében nyolcvan-kilencven repülőgép állomásozhat.

Ugyanakkor az orosz haditengerészet jelenleg egyetlen, 1991-ben szolgálatba állított repülőgép-hordozóját, az Admiral Kuznyecovot 2018-tól felújítják. A Rosztyeh orosz állami korporációhoz tartozó – a modernizációt végző – Roszelektronyika holding szerint a felújítás keretében a repülőgép-hordozót a legújabb kommunikációs rendszerrel szerelik fel, amely biztosítja az összeköttetést az Admiral Kuznyecov, valamint a többi hajó és a szárazföldi létesítmények között. A tengerészek kényelmesebb, automatizált munkahelyen dolgozhatnak, ahol különböző pótlólagos kommunikációs eszközöket vehetnek igénybe, mint például a videokapcsolat. A korszerűsítési folyamatához közel álló egyik forrás szerint az Admiral Kuznyecov felújítására összesen ötvenmilliárd rubelt (225 milliárd forintot) szándékoznak fordítani. A szakértők szerint a felújítással a repülőgép-hordozó még legalább húsz évig üzemképes lesz.

Oroszország már évek óta lebegteti repülőgép-hordozó programjának elkezdését mondván, az országnak legalább négy repülőgép-hordozóra lenne szüksége, amelyeket kettő–kettő arányban oszthatna el az Északi- és a Csendes-óceáni Flotta között.

Az orosz hadi flotta jelenleg egyetlen hadrendben lévő repülőgép-hordozóját tavaly ősszel használták utoljára katonai műveletekre azután, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Oroszország tavaly októberben bejelentette, hogy Szíria partjaihoz vezényli az Admiral Kuznyecovot és a kötelékéhez tartozó más hadihajókat, köztük a Pjotr Velikij atommeghajtású cirkálót, valamint a Szeveromorszk és a Vice-admiral Kulakov tengeralattjáró-elhárító hajókat. Az Admiral Kuznyecovról felszálló Szu-33-as és MiG-29KR harci repülőgépek két hónapos szolgálatuk során négyszázhúsz bevetésen vettek részt, amely során a terrorszervezetek több mint ezerkétszáz állására mértek csapásokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek