Qatar: újabb díjak, újabb gépbeszerzések

iho   ·   2013.07.10. 09:00
cim787a

A Qatar Airways három elismeréssel tért haza a Paris Air Show-n megrendezett Skytrax 2013 World Airline Awards nevű díjkiosztó ünnepségről – adja hírül a társaság közleménye. A 2011-ben és 2012-ben világ legjobbjának megválasztott légitársaság ezúttal a „Világ Legjobb Business Osztálya”, a „Világ Legjobb Business Váróterme”, és a „Közel-Kelet Legjobb Fedélzeti Kiszolgálása” kitüntetéseket kapta. A Skytrax az egyetlen független, globális utaselégedettséget mérő kutatás, melyben több mint 160 ország utazói vesznek részt. Qatar Airways 2010 után másodszor kapja meg a „Világ Legjobb Business Osztálya” címet, melyet többek között az exkluzív és a világon elsőként létrehozott Prémium Termináljának is köszönhet.

A Qatar egyik 787-ese

A légitársaság a párizsi légibemutatón megrendelt további kilenc Boeing 777-es utasszállító repülőgépet, hogy új útvonalakat nyithasson, valamint hogy meglévő útvonalain kapacitást bővíthessen.

Bemutatták a Qatar színeiben a legújabb Boeing 787 Dreamlinert, amely központi szerepet kapott a rendezvényen. A Dreamliner fedélzetén az utazás valódi luxussá válik sztárséfek által kreált gourmet-fogásokkal, valamint a díjnyertes, iTouch kezelőegységgel vezérelhető szórakoztató rendszerrel, amely több mint 1000 filmet kínál. Az elektromosan sötétíthető ablakok, amelyek több természetes fényt engednek be; a teljes spektrumú LED-világítás; a tengerszinthez közelebbi kabinnyomás valamint a feljavított légminőség mind hozzájárulnak a stresszmentes, pihentetőbb utazáshoz.

Egy díjnyertes business class

A Dreamliner mellett a légitársaság megjelentette az első képet a készülő A380-asáról, mely a tervek szerint 2014 tavaszán áll forgalomba. A kétemeletes superjumbóból 13 készül majd el a társaság számára, és legelőször Doha és Párizs között közlekedik majd. Magyar utazók minden bizonnyal Ázsia metropoliszaiba repülhetnek majd ezekkel a gépekkel – hangzik a közlemény.

A rendezvényen interjút adott a Qatar Airways vezérigazgatója, Akbar Al Baker, aki értékelte a légitársaság jelenlegi eredményeit, az Emirates-szel való versenyt, valamint beszélt a jövőben elérendő célokról. Például „a jövő szuperhatalmai”, India, Kína valamint az afrikai térség összekapcsolásáról: kiemelte annak jelentőségét, hogy Doha Indiától három, Kínától ötórányi repülésre található, és Európa felől is nagyon előnyös a fekvése.

Készül Toulouse-ban a Qatar első óriás 380-asa

Szóba került még a OneWorld légiszövetséghez való csatlakozás, amitől Akbar Al Baker a dél-amerikai térségbe való belépést is várja, és szerinte ez az igazi szövetségi kapcsolat többet ér, mint a szimpla code-share megosztások. A OneWorld-höz tartozik többek között az American Airlines, a British Airways, a LAN és a Qantas.

Al Baker ismét kifejtette, hogy feleslegesnek tartotta a 787-esek leállítását, és elmondta, az A350-es első repülése, amely a párizsi szalon előtt minden különösebb probléma nélkül zajlott le, erősen megerősítette őt abban, hogy az európai gyártó ígéretének megfelelően időben szállítja le az új gépeket a kibocsátó légitársaságnak, a Qatar Airwaysnek.

Kapcsolódó hírek