Rába: Két számjegyű növekedés, 4,5 milliárddal csökkenő hitelállomány

iho   ·   2014.02.21. 07:33
raba1cim

A siker záloga 2013-ban is a futóműüzletág kimagasló teljesítménye és eredménye volt. A Rába-csoport az elmúlt évben a bázisidőszakhoz képest megduplázta a teljes átfogó jövedelem szerinti eredményét, amely így 2,69 milliárd forintot tett ki – áll a társaság konszolidált gyorsjelentésében.

A Rába valamennyi eredménysoron felülmúlta a bázisidőszak eredményeit, sőt, a bővülés az iparági átlagot tekintve is jelentős volt. Az erős gazdálkodási mutatók azt jelzik, hogy a vevőfókuszú termékfejlesztések szigorú költséggazdálkodással párosulva szilárd alapot teremtenek a tartósan jó teljesítménynek a társaságnál. 2013 folyamán a piacok valamennyi földrajzi és termékszegmenst érintő gyenge aktivitása ellenére mind az export-, mind a hazai értékesítés nőtt – bár változó mértékben.

(Forrás: raba.hu)

A kulcsüzletágnak számító Futómű Kft. 2013-ban is kiváló eredményekkel büszkélkedhet. Az üzletág üzemi szintű nyereségessége 2013-ban több mint két és félszerese lett a 2012. évinek, ezzel meghaladta a 2,5 milliárd forintot. A magas mérnöki tartalmú Rába-futóművek iránt az észak-amerikai és a FÁK-országokbeli piacokon volt a legnagyobb a kereslet. Mind az Alkatrész, mind a Jármű Kft. pozitív üzemi eredménnyel zárta a 2013. évet, bár mindkét üzletágnál jelentős kihívást jelentett az időben egyenetlen gyártási leterheltség. Az alkatrészüzletág 25 százalékot meghaladó árbevétel-növekedése a felfutó kartámlaüzleteknek és az új SX4 modell sikerének köszönhető. A járműüzletág is növelte nettó árbevételét, igaz, szerényebb, 5,2 százalékos mértékben. A csoportszintű üzemi eredmény több mint a duplájára nőtt, és összességében 3,3 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 1,33 milliárddal szemben.

A 2013-as évet kimagasló készpénztermelő képesség jellemezte, amely a minőség- és hatékonyságjavítást célzó beruházások mellett a hitelállomány számottevő, 4,5 milliárd forintos csökkentéséhez is megteremtette a fedezetet. A társaság nettó adósságállománya így 9 milliárd forint alá esett.

(Forrás: raba.hu)

„2013 során cégünk mindhárom üzletága rugalmasan és hatékonyan működött, ami sikereink egyik zálogának tekinthető. 2013 üzleti eredményeihez jelentősen hozzájárult nagy termékfejlesztési projektjeink indusztrializálása, amely a jelentősen javuló üzemi eredménnyel, az erős működőtőke-kontrollal és a fókuszált beruházásokkal karöltve kimagasló, 4,5 milliárdos cash flow termelést eredményezett, megteremtve ezáltal a hitelállomány további, jelentős csökkentésének lehetőségét. Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb célja, hogy az aktív üzletfejlesztésre összpontosítva stabilizáljuk eredményeinket és megteremtsük a további növekedés alapjait” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek