Rina felfordítja Mexikót

Daka Olga   ·   2011.10.28. 18:17

A turisták menekültek, komoly késések keletkeztek a repülőjáratokban.

A Rinát tegnap tropikus viharrá fokozták le. A lefokozás előtt több falut kellett miatta evakuálni, és turisták tömkelege tolongott, hogy elérhető repülőjáratokra feljusson. Csütörtökön Cancunban 68 bejövő és 70 kimenő járatot kellett törölni, bár a repteret nem zárták be. Másik három járatot már szerdán töröltek, akkor utasok százai tülekedtek a reptéren, hogy kijussanak az országból, mielőtt a Rina lecsap. A repülőtársaságok körülbelül járataik 90 százalékát törölték a térségből oda-vissza tegnap.

A Rina, amely még most is majd 100 km/órás sebességű szelet „köpül”, várhatóan tovább fog gyengülni, amint eléri a yucatani partvonalat – Riviera Mayát – ma estére, közölte a Miamiban székelő Nemzeti Hurrikánközpont.

– Cancunban még soha nem volt ennyi törölt járat, mióta a H1N1 influenza kitört 2009-ben – mondta Dario Flota, a Riviera Maya turistaközpont igazgatója.

Cancuntól délre, a Playa del Carmenen a heves esőzés reggelre enyhült, bár a tenger még mindig őrülten háborgott, és a turisták kikötője a Cozumel-szigeten zárva maradt. A legtöbb szuvenír- és ajándékboltot az 5. Avenue nevű sétálóutcán acélredőnyök védték, de néhány partközeli épület csak deszkákkal tudta védeni az ablakait.

– Normális esetben ez a plaza dugig van árusokkal – mondta Jose Antonio Palma, a kikötőőr. – Tegnapra mind eltűntek. Azt mondják, a vihar gyengül, de nekünk mindenre fel kell készülnünk, ezt már Wilmánál megtanultuk. Akármi bármikor a levegőbe repülhet. He, csak a repülők nem!

Cancun repülőtér, Mexikó

Kapcsolódó hírek