Rongálás a szombathelyi repülőtéren

MTI   ·   2011.10.30. 12:58

A légi közlekedés biztonsága elleni veszélyeztetés bűntette miatt indított eljárást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. A bűnügyi szemle megállapította, hogy ismeretlenek az általuk vezetett járművekkel engedély nélkül haladtak be a szombathelyi repülőtér melletti, úgynevezett szolgalmi útra. Innen a vízelvezető árkon keresztülhajtva, a kifutópálya füves területének háromnegyedét megrongálták, a járművek gumiabroncsai a talajt egy-két centiméter mélyen felhasították, majd két másik kifutópályán a szélességét jelző szegélyjelet is megrongálták.

A rongálással a tettesek a rendőrségi tájékoztatás szerint balesetveszélyt okoztak. Az anyagi kár százezer forint.

Szombathely repülőtere a várostól öt kilométerre található, 1915-ben alapították. Az 1920-as, harmincas években fontos kiképzőközpontnak számított, először az alapképzés tekintetében, míg a harmincas évektől már vadászpilótákat képeztek itt. A ma is jelenlévő sportrepülés 1934-ben kezdődött, amely a második világháború miatt fejeződött be. A szovjet csapatok 1945 márciusában foglalták el a repteret.  A vitorlázórepülők 1948 és 1949 között tértek vissza (míg katonai repülőtérként már nem működött tovább), de ekkor politikai döntés miatt beszüntették a sportrepülést. Utóbbi csak 1957-ben indulhatott újra. A nyolcvanas években repülőgépgyár is működött itt, amely a rendszerváltáskor szűnt meg. Ma a repülőtér Szombathely város tulajdonában van, a SIA-Port Kft. üzemelteti, amely kereskedelmi repülőteret szeretne létrehozni a szomszédos ipari parkkal összevonva.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Százmillióban mérhető a rongálásokkal okozott járműkár

MÁV/iho   ·   2024.06.03. 07:30

Rongálás, lopás, graffitizés, törés, zúzás, üléskárpit felhasítása, rágógumi belegyömöszölése az USB-csatlakozóba, és így tovább. Az elkövetők nemcsak az utasok környezetét, körülményeit teszik láthatóan rosszabbá, de fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben, hiszen a sérült járműveket a helyreállítás idejére ki kell venni a forgalomból.