Segítség, tele van a vállalkozásom adósságokkal! Van jobb megoldás a hitelnél?

iho   ·   2022.07.28. 10:00
00_adossagkezeles

Likviditási problémáid miatt segítségért kiáltasz, de a bankban ismét csak egy újabb hitelt ajánlottak? Ez persze nem meglepő, de nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen és a legjobb megoldás. Vállalkozásunk likviditási problémái számos módon kezelhetőek, cikkünkben pedig három olyan lehetőséget mutatunk be, amelyhez nem szükséges hitelfelvétel.

Vállalkozásunk likviditása és likviditási rátájának optimalizálása, valamint szinten tartása minden cégtulajdonos számára kihívás, különösen 2022-ben, amikor számos piaci változás nehezíti meg mindennapjainkat. A jó hír, hogy nem minden esetben a hitel a megoldás. Ismerj meg te is három tippet, amivel közelebb kerülhetsz a pénzügyi stabilitáshoz.

#1: Faktoring

Az első tippünk az egyre népszerűbb faktoring. A faktoring segítségével a kiállított számlánk összegének jelentős részét már a számlakiállítás napján megkapjuk. Ennek előnye, hogy nem kell megvárnunk az akár 30, 60 vagy 90 napos fizetési határidőt, hanem azonnal pénzhez jutunk, és felhasználhatjuk egy következő rendelés teljesítéséhez. A hosszú fizetési határidők egyre inkább elterjedtek, különösen a multinacionális partnerek gyakorlatában. Tenni nehezen tudunk ellene, viszont a faktoring egy erős és megbízható megoldás arra, hogy ne bénítsa meg vállalkozásunkat a már leszállított megrendelés ellenértékének beérkezése.

#2: Pénzügyi tervezés

Pénzügyi tervezésre minden vállalkozásnak szüksége van. Ezt pontosan tudja minden cégvezető, azonban számos esetben ezeknek a kidolgozottsága hagy kívánnivalót maga után. Ez pedig ahhoz vezet, hogy meglepetések érnek minket az év folyamán. A pénzügyi tervezésbe szükség esetén vonjunk be könyvelőt és adótanácsadót is. Ezzel biztosíthatjuk a cég stabil pénzügyeit egész évre és felkészülhetünk a váratlan helyzetekre.

#3: A váratlan helyzetekre is készüljünk fel

Fontos, hogy a tervezés során vegyük azt is figyelembe, hogy az üzleti világ sokszor nem a terveink szerint alakul. Például a 2022. július 12-én elfogadott kata adózási forma gyökeres módosítása a mi vállalkozásunk pénzügyeit is nagyban befolyásolhatja. Persze nem látunk a jövőbe, de anyagilag várhatjuk felkészültebben a váratlan helyzeteket. Így költségvetésünkben mindig legyen olyan tartalék, amelyet váratlan helyzetekben fel tudunk használni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek