Sikeres ifjú várostervezők a Műegyetemen

Sajtos Dávid   ·   2014.03.08. 21:15
00kicsi

A Várostervezési Napok a BME Zielinski Szilárd Szakkollégium Kör-Vas-Út tagozatának négynapos házi rendezvénysorozata, amely során az érdeklődő hallgatók projektszemléletű, a karok hallgatói közötti együttműködést igénylő feladatot kapnak. A feladat célja továbbá, hogy a szervezők által kiválasztott területet mind közlekedésileg, mind építészetileg egy koncepcióban összefoglalva átalakítsák, szem előtt tartva annak fenntarthatóságát.

Idén összesen harminchatan vettek részt a rendezvényen (tizenhat építőmérnök, kilenc közlekedésmérnök, tizenegy építészmérnök hallgató), akiket hét csapatba osztottak a szervezők. Ebben az évben a szervezők választása a BKK-val és a IX. kerületi főépítésszel történt egyeztetést követően a Boráros térre esett, ebből is adódott az idei esemény jelmondata: Boráros tér 2025.  A hallgatók lehetőséget kaptak a fantáziájuk megmozgatására, innovatív ötletek beépítésére a projektbe.

Elmélyült munka folyik<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: BME)

Az előző versenyekhez képest annyit újítottak a szervezők, hogy a kiválasztott helyszínt előre megadták, míg a korábbi években csak a megnyitón szembesültek a versenyzők a feladattal. A megnyitón részt vett a rendezvény fővédnöke, Dunai László dékán; a zsűritagok és a hallgatók. A zsűri idén hét főből: tanárokból és a szakma képviselőiből állt. Benkő Melinda, az Urbanisztika tanszék vezetője, Deák Krisztina Erzsébet, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának, hivatali főtanácsosa, Bocz Péter az Út- és Vasútépítési Tanszék docense, Dományi Bálint, BKK, Gresó György a TriGránit Fejlesztési Zrt. fejlesztési tanácsadója, Mándoki Péter, a Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék docense és Ekés András a Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a zsűri elnöke is volt.

A második napon a versenyzők megismerték részletesen a helyszínt, és feltehették az esetlegesen felmerülő kérdéseiket a témával kapcsolatban. Maga a verseny a harmadik napon, reggel nyolc órától kezdődött. A csapatok az előző két nap alatt megvitatták a koncepciójukat, és nekiláttak a kidolgozásnak. A szombati csapatmunka alatt a szervezők konzultációs alkalmat biztosítottak a zsűri részvételével, viszont vasárnap teljesen önállóan kellett dolgozniuk. Mindkét nap a Baross Gábor Kollégium dísztermében dolgoztak a versenyzők este tíz óráig.

Makettkészítés közben

A munkát hétfőn 16 órakor zárták le. A prezentációkat és a területről készült maketteket a héttagú zsűri értékelte. A csapatoknak húsz percük volt az előadásra, amelyből tizenkét perc volt a tényleges előadás, nyolc perc pedig a felmerülő kérdésekre szánt idő. A versenyt a 2. számú csapat nyerte: Édelmayer Zsófia, Frenyó István, Hajdú Marcell, Mudry Luca, és Spohn Márton. Az eredményhirdetést díjátadó és állófogadás követte.

A versenyt a következő évben is szeretnénk megrendezni, bízva a színvonal további emelkedésében és a jelentkező hallgatók számának növekedésében.

 

A győztes csapat

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek