Sólyom: „a hatóság packázik”, Vágó kórházban, nincs fizetés

iho   ·   2013.10.10. 15:29
cim3

Cikkünk megjelenése után érkezett az ATV híre, miszerint délután Lucsik János, a Sólyom Airways-t tulajdonló Sólyom Holding tulajdonos-ügyvezetője közölte a dolgozókkal, hogy a Sólyom Airways nem tudja kifizetni a ma esedékes szeptemberi bérüket, mert nincs pénze.

Lucsik azt is elmondta, hogy Vágó József, a Sólyom Airways ügyvezetője kedden közölte vele: az ománi befektetővel továbbra sem köttetett szerződés. Az atv.hu úgy tudja, a Sólyom Airways eddig a Lucsik János által befizetett tagi kölcsönökből finanszírozta kiadásait. Információink szerint az említett összeg mintegy 120 millió forint.

Vágó József a ma reggeli interjú után rosszullétre panaszkodott és kórházba került. A Sólyom Airways másik ügyvezetője ma lemondott. Az ATV szerint a társaság partnere az Oman Air, és a vele zajlott tárgyalások akadtak el.

Korábban írtuk:

A hatósági engedélyek kiadásának elhúzódásával magyarázta a Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója, hogy a korábbi ígéretek ellenére még mindig nem lehet jegyet vásárolni a jövendő járatokra. A Kossuth Rádióban élőben nyilatkozó Vágó József a hatósági engedély elmaradásával kapcsolatban mondvacsinált okokat emlegetett, olyan hiánypótlásokra kap a cég felszólítást, amelyek meghaladják a jogszabályi kereteket. „Olyan adatokat, információkat kérnek tőlünk, amelyeket másoktól nem kérnek, és amire nincs szükség”, mondta Vágó, példaként hozva fel, hogy a cég indulásra hat gépre kötött lízingszerződést, ez szerepel az üzleti tervben, ehhez képest a távolabbi tervekben szereplő ötven gépre vonatkozó adatsort követeli a hatóság.

Augusztusi érkezés egyedi engedéllyel, a hatóság azóta még nem végezte el a gép légialkalmasági felülvizsgálatát

Arról a feltételről, hogy három hónapig bevétel nélkül is finanszírozni kell a céget, Vágó azt mondta, hogy ezt bizonyította a cég, és nem érti, miért mondott az NKH elnöke konkrét részleteket az ügyről egy sajtóbeszélgetésen, amikor más alkalommal a hatóság hangsúlyozza, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat. Vágó szerint az adatok többsége, amit a hatóság kér, nem lenne szükséges az eljáráshoz, például a menetrendet sem kell a hatósággal jóvá hagyatni. Konkrét munkatársi létszámokat, például béradatokat kértek, amikhez a hatóságnak semmi köze sincsen, mondta az interjúban a vezérigazgató, hozzátéve: valaki ezekre nagyon kíváncsi. Ha a Sólyom „udvariasságból” benyújtaná a tervezett menetrendjét, bármilyen más légitársaság megteheti, hogy a Sólyom jegyértékesítésének megindulása előtt speciális akciókkal, az árakkal alámenve elviszi a teljes piacot, mert tudják, milyen árakkal hová menne az új légitársaság. Ezek nagyon szenzitív adatok, tette hozzá Vágó, minden légitársaság ügyel arra, hogy ezeket csak az utolsó pillanatban publikálja, hogy ne legyen a konkurenciának lehetősége elé menni.

Vágó József: olyan adatokat követel az NKH, amihez semmi köze sincs

A Sólyom vezérigazgatója leszögezte: a befektetői bizalom töretlen a társaság iránt, ezt a befektetők az elmúlt órákban is megerősítették, megértik ezt a helyzetet, de Vágó komolyan fontolgatja a hatóság feljelentését közigazgatási eljárás keretében okozott kár miatt. „Minden nap, amely miatt a hatósági engedélyeket nem kapjuk meg, nagyon komoly kárt okoz nekünk” – fogalmazott a vezérigazgató, utalva az infrastruktúra, a közel száz főnyi már felvett alkalmazott költségeire: „a kiadások ott vannak, de nem engednek működni, ezért nincs bevételünk” – mondta, és hozzátette: „eltelt több mint négy hónap, és packáznak velünk”, utalva arra, hogy a hatóság munkatársai bevallják, főnöki utasításra kell húzniuk az időt.

Vágó cáfolja az NKH elnökének azt az állítólagos kijelentését, hogy minden hiánypótlással újraindul a kilencven napos eljárási határidő, a hiánypótlás az eljárási időt csak megszakítja, de nem kezdi újra, mondta, majd feltette a kérdést: „El tudja képzelni, hogy a mi eljárásainkat olyan ügyintéző bírálja el, aki egyébként a Wizz Airnél repül és a Wizz Airtől fizetést kap?” Vágó nem erősítette meg, hogy a konkurens cég érdekei állnak a csúszás mögött, de hivatkozik az összeférhetetlenségi alapszabályra, amit a hatóságnak semmilyen szinten nem szabad megsértenie.

Kiknek fontos megtudni a menetrendet, a béradatokat?

A befektetői bizalom mellett az érdeklődés is változatlanul nagy, három környező országból keresték meg a légitársaságot azzal, hogy vigye át oda a székhelyét, de ezt a Sólyom vezetése eddig elutasította, hangzott el az interjúban. Ugyanakkor a cégnek aláírt lízingszerződése van, augusztus 18-án egyedi engedéllyel elhozta az egyik gépet, de csak a jövő héten lesz ideje a hatóságnak kiutazni, hogy meglegyen a légialkalmassági engedélye is, hogy megejtsék az ehhez szükséges felülvizsgálatot, aminek a költségeit a légitársaság állja – nyilatkozta a Sólyom Hungarian Airways vezérigazgatója.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek