Somogy: a járatok ritkulnak, a munkanélküliek szaporodnak

iho/vasút   ·   2012.04.14. 15:16

A somogyiakat elsősorban a Pécs-Gyékényes és a Kaposvár-Siófok vasúti járatritkítás érinti. Ez utóbbin közlekedik a „rekord lassúként” is emlegetett járat, amely érinti Felsőmocsoládot – írja a Sonline somogyi portál. Vogl Szilvia, a 473 lelkes falu polgármestere azt mondta: az ingázók többsége busszal utazik Kaposvárra, ám aki több műszakos munkát vállal, az általában vonatra száll. – Egyik tömegközlekedési eszközt sem tudjuk nélkülözni – emelte ki. – Ha a rendszert tovább ritkítják, az hozzájárulhat a térségi munkanélküliség növekedéséhez.

Amíg a városi közlekedési egyesület szerint a járatritkítás nyilvánvaló célja az volt, hogy a szakmát megkerülve kész helyzet elé állítsák az utasokat, Schiszler László nyugalmazott kaposvári MÁV csomóponti-főnök szerint a korábbi sok ígérgetés után végre nem ártana valóban mérlegelni a takarékoskodás lehetőségeit.

Jaczó Győző, a Közlekedéstudományi Egyesület somogyi elnöke is osztja azok véleményét, akik szerint érdemes kiszűrni a felesleges párhuzamosságokat.
– Ahhoz, hogy élhető legyen egy település, megfelelő tömegközlekedést kell biztosítani az ott élők számára – utalt a somogyi zsáktelepülésekre. – Nem elég, ha reggel vagy este közlekedik egy-egy járat. Optimista járatszerkezetre van szükség, ugyanakkor minden átszervezésnél figyelni kell arra, nehogy fűnyíróelv-szerűen csökkentsék a járatokat.

Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke amondó: nem egyszerű kérdés dönteni a tömegközlekedési átszervezésekben, ám az tény, hogy az értelmetlennek tartott kettős közlekedés pazarlás, pénzkidobás.
– A több megyén átívelő, nagyobb utazásokra minden bizonnyal a jövőben is sokan választják majd a MÁV-ot – fűzte hozzá. – Ehhez olyan vasúti szolgáltatás szükséges, ahol tiszták a vonatok, pontosan indulnak és érkeznek, s jó az összeköttetés. A megyén vagy az adott régión belüli utazáshoz viszont az emberek nagy része az autóbuszt részesíti előnyben.

A Kapos Volánnál április 15-től nem várható lényeges változás – közölték pénteken. A felsőmocsoládi, a mernyei, a somodori dolgozók utazási lehetőségei bővülnek azzal, hogy Ecseny-Mernye között új járatpárt állítanak forgalomba. Az Igal-Mernye, és a Mernye-Kaposvár járatok összekapcsolásával közvetlen utazási lehetőséget biztosítanak a Kaposváron dolgozó számára. Április közepétől – Lapapuszta lakosságának kérését teljesítve – megoldják, hogy azok is kényelmesen eljussanak Kaposvárra, akik több műszakban dolgoznak. Gál Zoltán vezérigazgató közölte: a módosítás bevezetése után nem számolnak az utasforgalomban lényeges változással.

A Kaposvár-Siófok a 8.40 körül Kaposvárról Siófokra közlekedő járatot törlik, s a kora délután Siófokról a megyeszékhelyre induló vonat sem jár majd – derült ki a MÁV tájékoztatójából. Lesz olyan vonat, amely csak egy percet tartózkodik a mernyei állomáson. Pécs-Gyékényes helyett Barcs-Gyékényes között közlekedik majd egy járat, kettő megszűnik.

Gyékényes-Barcs között is kimarad egy járat, Barcs-Pécs között csak munkanapokon közlekedik. Az egyik vonat munkanapokon Barcs-Pécs helyett Barcstól Szentlőrincig jár a korábbi vonalon, míg hétvégeken változatlanul Barcs-Pécs között indítják.

Kapcsolódó hírek