Szárnyak és emberek a Múzeumok éjszakáján

iho/repülés   ·   2021.06.25. 09:00
19401930_931886416953071_4853689327052171698_o

Aeropark, RepTár, Komo – Sky 51-es Bázis. Élő műszerfalak, gyönyörű gépek, repülésimádók, remek helyszíneken.

Alkonyodik, csitul a hőség, még élvezetesebb egy kis esti séta – különlegesen vonzó környezetben, korábban közelről ritkán látott szép szerkezetek között… A Múzeumok éjszakája három repülő helyszínen is remek élményekkel várják a látogatókat.

Az Aeroparkban már hagyomány, hogy megelevenednek a pilótafülkék: nem csak a műszerfalak fényeit láthatjuk, de hallhatjuk a repülések hangját, és ami talán a legvonzóbb, a pilótafülkében ott lesznek a pilóták is, akik saját magyarázatukat, és ami még varázslatosabb, élményeiket fűzik a látványhoz. Folyamatosan indulnak a tematikus séták, gurulnak a reptéri oldtimer földi járművek, amelyek vezetőfülkéiben ráadásul tehetnek egy-egy kört a látogatók, még a reptereket mozgató bikaerős lapos jószágokba is beülhetnek. Dolgozik az A320neo szimulátor, és a gyerekek sztyuvi-kiképzést kaphatnak a profiktól egy Tu-154-es fedélzetén.

(fotók: Aeropark)

Mindezt élvezni megkönnyítendő, a Deák tér felől már 15 órától indulnak az ingajáratok az Aeroparkba.

A RepTár Szolnoki Repülőműzeum programjai este tíztől éjfélig tartanak, de már délután négytől ingyenes a belépés és a „Derítsd fel a Baglyot!“ elnevezésű felfedezőjáték, mely során 10 Bagoly századjelvényt kell felkutatni, melyek elrejtőztek a RepTár különböző pontjain. A családokat, kisgyermekeket, gyereksarok várja, ahol repülős kifestők, századjelvény és repülős csillámtetoválás készül.

Beszállókártya megvásárlására lesz lehetőség, mellyel 5 megnyitott gép pilótafülkéjébe ülhetnek be a kártyatulajdonosok. Elmaradhatatlan program, a zseblámpás tárlatvezetés, három különböző időpontban veszi kezdetét.

A szakmai programok iránt érdeklődőket interaktív előadások várják különböző időpontokban. A különleges, interaktív előadásokat Kovács István nyugállományú ezredes, Lente Zoltán, az MH 86. Heliopter Bázis repülőműszaki tisztje és Magó Károly, az MH 86. Helikopter Bázis zászlósa, roncskutató tartja.

A RepTár egyéb élményelemei, 4D mozi, szimulátor, 3D karika késő estig foglalhatóak, illetve az Ajándékbolt és a RepTár Bisztró éjfélig várja a látogatókat. Az estét még hangulatosabbá teszi az Indóház fényfestése és néhány repülőgép különleges fényű megvilágítása.

KOMO–SKY 51-es BÁZIS Dunavarsányban, az 51-es út mellett 2019-ben megnyitott különleges magánnmúzeum a honi aviatika sok fontos típusát felvonultatja, elsősorban a katonai repülés gépeit, amelyeket a sajnos korán elhunyt Komócsi „KOMO” Zoltán gyűjtötte.

A program: kapunyitás este nyolckor, majd óránként indul egy méretes katonai teherautó, amelyen körbe lehet utazni a múzeumot.

(fotó: Komo-Sky 51-es bázis

A kivilágított gépek megtekintése mellett lesz lehetőség beülni a fülkékbe, katonai repülést bemutató filmeket vetítenek. Lesz tombola, kedvezménnyel kaphatók világító karkötők, lufik, kulcstartók, az ajándékboltban. És aki kipróbálja a szélkerék játékot és a 3D karikát, aztán frissülhet és bámulhatja a gépeket és a nyüzsgést hideg italok, jégkrémek, frissensültek, lepények társaságában a Bázis Büféből, egészen éjfélig.  És még egy fontos információ: a három helyszín közül ez az egy látogatható védettségi kártya nélkül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek