Száz új járat: Görögország felpörög

iho   ·   2013.07.10. 09:00
cim2

A tavalyi, elsősorban gazdasági ere3detű bizonytalanságok után meglepően jó nyári idény ígérkezik a görögországi légiforgalomban: nem kevesebb mint száz új járat indult görög repülőterekre vagy repülőterekről más úticélok felé. Az anna.aero összeállítása szerint a növekedésből két társaság vette ki a részét leginkább, az Aegen Airlines 27 és a Ryanair 21 új szolgáltatással. Noha télen a görögországi repterek forgalma jelentősen csökkent, a májusi utasszámok összesítve már 12 százalékkal haladták meg az előző évit, ebből Athén csak 1,4 százalékkal részesedett, ha a fővárost kivesszük a sorból, a növekedés a többi légikikötőre számítva már 17 százalék.

Athén forgalmas reptér, de a szezonális forgalma kevésbé nő

Természetes, hogy a szezonalitás igen erősen jellemzi a görögországi bejövő forgalmat, július-augusztus hozta tavaly az egész évi 12 milliónyi utas egyharmadát, Mikonosz repülőtér ezen belül is kiemelkedik, az évi forgalom 56 százaléka pörög ez alatt a hatvan nap alatt. Az új járatokból összesen 16 görögországi légikikötő részesül, leginkább Athén, Korfu, Chania, Heraklion, Szaloniki és Kos. A már említett két légitársaság mellett 26 további cég növelte járatai frekvenciáját vagy indított újat a mostani idényben. A legtöbb új járat Németországgal, az Egyesült Királysággal, Olaszországgal és Oroszországgal köti össze a görög reptereket.

Korfu is erősen profitál az egyiptomi visszaesésből

A portál megjegyzése szerint a görögországi célpontok azért lettek ismét olyan népszerűek, mert az ország smét felkerült a „biztonságos” turisztikai központok listájára, míg Egyiptom nyári idegenforgalma hatalmasan visszaesett, és sok európai helyezte át idei nyaralását valamelyik görög tengerparti üdülőhelyre, ezért nőhetett meg az igény és ez magyarázza a járatok számának komoly emelkedését.

Kapcsolódó hírek