Szemmel tartva: 550 dél-alföldi buszt szereltek fel GPS-szel

iho   ·   2013.11.01. 16:00
tvolan00
Forgalomirányítás, utastájékoztatás és értékesítés fejlesztés a Dél-Alföldi régió Volán Társaságainál – ez annak a beruházásnak a neve, amely közel 350 millióból az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az uniós pénz 284 millió forint volt. A sikeres pályázatnak köszönhetően a Dél-Alföldi régió Volán Társaságok konzorciumának tagjai, azaz a Tisza, a Kunság, a Bács és a Körös Volán autóbuszait, összesen 550-et szerelnek GPS-sel, de a forgalomirányításon kívül az utastájékoztatási rendszerek is megújultak.

A beruházás megvalósítása 2012 augusztusában kezdődött, kivitelezését a Delta Systems Kft. végezte. A projekt két szakaszból állt. A tavaly decemberben lezárult szakaszban a rendszer hardver és szoftver elemeit szállították le és telepítették azokat: a számítógépszervereket, fedélzeti számítógépeket és kijelzőket, állomási utastájékoztató monitorokat és interaktív információs terminálokat, valamint az ezeket vezérlő alkalmazói szoftvereket. A projekt második szakaszában töltötték fel valós adatokkal a rendszert, amelynek sikeres próbaüzeme óta minden járaton, monitoron, kijelzőn hiba nélkül működik. Jelenleg az elkészült rendszer régiós szintű adatokból dolgozik, az országos adatbázishoz év végéig csatlakozhatnak.

Mindent lehet tudni arról, mi történik az autóbuszon (fotó: Tisza Volán)

Mind a négy volán társaság helyközi és távolsági autóbuszát, összesen 550 járművet szereltek fel GPS-szel, így már folyamatosan nyomon lehet követni a haladásukat, de a mozgásukon és sebességükön kívül például azt is rögzíti a rendszer, hány ajtaja van nyitva az autóbusznak. A pontos helyzetre vonatkozó információk alkalmasak arra, hogy előre lehessen jelezni az egyes járatok menetrendszerűségét, és ha szükséges, akkor a diszpécser be tudjon avatkozni. A rendszer a közlekedő autóbuszokról érkező információ és a hivatalos menetrend összevetése alapján automatikusan vezérli az utastájékoztató eszközöket (állomási monitorokat, információs terminálokat, internetes és mobiltelefonos utastájékoztató rendszert, a buszok viszonylati kijelzőjét), azaz egyből tudni lehet azt is, ha valahol, valamiért késik a járat.

Új utastájékoztató monitorokat és interaktív információs terminálokat telepítettek Bácsalmás, Baja, Kalocsa, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kistelek autóbusz-állomásokon. Negyvenöt buszba szereltek új, az útirányt megjelenítő, első és oldalsó viszonylati kijelzőt.

Itt éppen Kalocsán böngészhetjük, mikor indulnak, érkeznek a buszok

A közlekedési információk interneten és mobiltelefonon is elérhetők, így az utasok már az utazás megkezdése előtt informálódhatnak a várt busz érkezéséről.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek