Szennyvíz szivattyú – láthatatlan komfort a mindennapokban

iho   ·   2022.08.12. 09:05
02_szennyvizszivattyu

Sokszor bele sem gondolunk milyen alapvető komfort számunkra a szennyvíz-elvezetés. Míg megoldott, addig nincs is semmi baj, viszont a legkisebb probléma esetén is komoly kényelmetlenségeket okozhat.

Milyen szivattyú típusok állnak rendelkezésre a szennyvíz eltávolításnál?

Felhasználási terület szerint az alábbi három kategóriába sorolhatjuk a szennyvíz eltávolításra alkalmas szivattyú típusokat:

  • Szennyvíz átemelő berendezések: a konyhából, vagy fürdőszobából származó, esetlegesen már darabos részeket is tartalmazó szennyvíz átemelésére, melynek eltávolítása gravitációs úton nem valósulhatna meg. Például pincehelyiségnél, ahol magasabban fekszik a csatorna, vagy tetőtérben, ahol egyébként födémbontásra lenne szükség a csatornakialakításhoz.
  • Szennyezett víz szivattyúk: komolyabb, robusztus darabok. Ide tartoznak a merülőmotoros búvárszivattyúk, a daraboló- vagy más néven aprítókéses szennyvízszivattyúk, és az örvénykerekes szivattyúk.
  • Szennyvíz átemelő telep: amely nem más, mint egy gyűjtőtartály esővízhez, illetve háztartási szennyvizekhez.
Szennyvíz átemelő berendezések

Ideális megoldást kínálnak utólagosan elhelyezett vizes berendezések gyors és elegáns szereléséhez, elkerülve a költséges és nem esztétikus szükségmegoldásokat. Legyen szó akár egy extra WC kialakításáról a padláson, vagy egy új fürdőszobáról az alagsorban, egy megbízható DAB, Grundfos, vagy Wilo szennyvíz átemelő berendezés mindig hatékony segítség a szennyvíz eltávolításában.

A szennyvíz átemelő berendezések általában kisméretű, automata működésű, kompakt szivattyúk, melyek ún. darabolókéses vágórendszerrel vannak ellátva, így akár fekáliát, és papírt tartalmazó szennyvíz továbbítására is alkalmasak. Mivel akár közvetlenül a WC mögé is szerelhetők, és aktív szénszűrővel rendelkeznek a kellemetlen szagok kiszűrésére, jelenlétük szinte észrevehetetlen. A rendkívüli karbantartás leállás esetén igen könnyű, a legtöbb modell ugyanis egy csavarhúzóval, az egység megbontása nélkül szervizelhető a kivehető motoregységnek köszönhetően.

Természetesen a darálós szerkezet kizárólag a rendeltetésszerű használat esetén garantál hosszú élettartamú működést. Éppen ezért fontos, hogy ne kerüljenek a WC-be olyan oda nem illő elemek (nedves törlő/ételmaradékok/eü. betétek/pelenka/fogselyem/olaj és zsír...), amelyek esetlegesen meghibásodást okozhatnak.

Szennyezettvíz szivattyúk

Más néven merülőszivattyúk, amelyeket úgy terveztek, hogy a szivattyútest maga is a csatornába kerüljön. Ezek a szivattyúk alapanyagukat tekintve öntöttvasból vagy rozsdamentes acélból készülnek, ellenállva a környezetnek. Teljesítményük nagy, működésük automatikus. Víztárolókhoz, kutakhoz, kerti medencékhez és emésztőkhöz egyaránt alkalmasak. Beépített aprítókéses kivitelüknek köszönhetően könnyedén birkóznak meg a darabos szennyeződésekkel is. Úszókapcsolójuk segít észlelni, ha elfogy a víz és azonnal gondoskodik a berendezés leállításáról. Így nem fordulhat elő a szárazonfutás veszélye.

Szennyezettvíz átemelő telep

Tulajdonképp nem más, mint egy gyűjtőtartály olyan házi szennyvizekhez – amelyek különböző jellegű ürítésekből származnak – vagy esővízhez, beszivárgó vízhez, olyan berendezésekhez melyek a szennyvízcsatorna szintje alatt találhatók (garázsokban, félig földbe süllyesztett helyiségekben) és amelyeknél a szennyvíz gravitációs úton nem tud távozni. A tartályokba triturátoros (aprítókéses) szivattyú is installálható a szennyvízben lévő szennyeződés összedarabolására.

A szivattyú számos területen segítségünkre lehet, legyen szó fűtési rendszerről, öntözésről, vagy akár szennyvízátemelésről. Fontos, hogy a megfelelő készüléket válasszuk és ügyeljünk a jó minőségre is. Amennyiben bizonytalan, kérje szakértő kollégáink segítségét! A Gépész Webáruházban prémium keringető-, cirkulációs-, centrifugál-, nyomásfokozó-, speciális- és szennyvíz szivattyú kínálattal várjuk. DAB, Grundfos és Wilo termékek széles választéka. Ne hagyja ki!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek