Szentelt víz a Berijevből

iho/repülés   ·   2013.09.11. 11:30
nyito000

lifenews.ru tudósítása szerint egészen különleges repülést hajtott végre augusztus 30-án a Berijev gyár kutató-fejlesztő intézetének 21512-es lajstromjelű, 202-es oldalszámú repülőgépe. A gép fedélzetén elhelyezett tartályokba nyolc tonna vizet töltöttek be, amelyet az orosz ortodox egyház képviselői, Rosztov és Novocserkaszk metropolitájának áldásával szenteltek meg a feltöltést megelőzően.

Különleges repülőgép, különleges feladatra </br>(fotó: lifenews.ru)

Az ünnepélyes repülésre egy jeles évforduló adott okot: 70 évvel ezelőtt ekkor verték ki a Szovjetunióra támadó német haderőt Taganrog és Rosztov térségéből. A gép szentelt vizét ezért – a terület szimbolikus megtisztításaként – Tangarog és Nyeklinovszkij járások területe felett engedték ki a gép gyomrából, a front 1943-as vonalát követve. A gép a legvéresebb, legnagyobb áldozatokat követelő területek, Szambekszim, Matvejev Kurgan and Kujbisev fölött repülve engedte ki a szentelt vizet. A gép fedélzetére egy, Tangarogi Szent Pált ábrázoló és ereklyéjét is őrző ikont is elhelyeztek a repülés idejére.

Az esemény egyébként szinte napra egybeesett azzal, hogy a Berijev vezérigazgatója bejelentette: újraindítják a főképp tűzoltásra használható sugárhajtású amfíbia gyártását. Az új sorozat első példánya még az idén elhagyja a gyártósort, ígérte a moszkvai repülőszalonon Viktor Konzjev.

Be-200 tűzoltó-bemutató az egyik moszkvai repülőszalonon

A gyár tizenkét fix rendelést kapott a gépre, ezek közül hat a rendkívüli események minisztériumának légiflottájába kerül, a tárca egyébként már használja ezt a típust. De ezúttal a hadügyminisztérium is vásárolt belőle, és a vezérigazgató nyilatkozata szerint az első sorozat után egy még sokkal nagyobb darabszámra szóló szerződés is várható.

Ugyancsak komoly megrendelésről tárgyalnak és már az üzleti pénzügyi hátterét szervezik kínai partnerekkel, ami azért figyelemre méltó, mert a kínaiaknak is van hazai amfíbiagyártásuk, igaz, az nem sugárhajtású gép, mint az egyedülálló Berijev-konstrukció. A tervek szerint a kínaiak saját gyártósort állítanának fel a gép összeszerelésére, és vásárolnának a 200-asnál kisebb Be-103-asból is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek