Szerdán drágulhat a benzin és a gázolaj

iho/közút   ·   2012.03.09. 13:46

Az elmúlt egy hétben a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében jelentősebb, öt forintot meghaladó mértékű áremelést indokolnak március 12-én, hétfőn – közölte a GKI Energiakutató Kft. A benzin kiskereskedelmi átlagára így 440 forint, a gázolajé pedig 443 forint lehet március 14-én – írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt héten az üzemanyagok ára a nemzetközi piacon tovább emelkedett. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) az északnyugat-európai piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 1,7 százalékkal, míg a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,7 százalékkal emelkedett. A forint a dollárral szemben ezen a héten számottevő mértékben, 2,6 százalékkal tovább gyengült.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 4,4 százalékos, míg a gázolaj esetében 3,3 százalékos emelkedést mutatnak. A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – mind a benzin, mind pedig a gázolaj esetében jelentősebb, öt forintot meghaladó mértékű áremelést indokolnak 12-én, hétfőn – állapította meg a GKI Energiakutató.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin közel 16 százalékkal, míg a gázolaj 18 százalékkal. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb benzint és 11,5 százalékkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.