Tarlós István ismét a BÖSZ-höz fordult

MTI   ·   2011.10.03. 16:44
Tarlós István soron kívüli támogató nyilatkozatot vár a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnökségétől a fővárosi járműtender kapcsán, a főpolgármester egyúttal támogatásukat kéri a közlekedési díjtételek fogyasztói árkiegészítése kapcsán tervezett törvénymódosító javaslat ügyében.

Tarlós István az önkormányzati érdekképviselet elnökségének címzett nyílt levelében azt írta: örömmel vette a konzultáció megkezdésére tett javaslatukat és kezdeményezi, hogy a találkozóra minél előbb kerüljön sor a Városházán.

A főpolgármester ugyanakkor azt is megjegyezte: mivel a BÖSZ elnöksége még nem tett konkrét állásfoglalást „az alapvető fontosságú fővárosi járműtender vonatkozásában”, ezért arra kéri a polgármestereket, hogy „esküjüknek megfelelően” tegyenek soron kívüli támogató nyilatkozatot a budapestiek érdekében. Tarlós István ezzel párhuzamosan a BÖSZ elnökségének támogatását is kérte a közlekedési díjtételek fogyasztói árkiegészítése kapcsán.

Előzőleg hat megyei jogú város fideszes, illetve KDNP-s polgármestere olyan törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, hogy a Ház emelje meg a kedvezményes árú helyi utazási bérletek után igénybe vehető fogyasztói árkiegészítés mértékét. Az indítvány változatlanul hagyná a budapesti közlekedésre vonatkozó mértéket.

Tarlós István a nyílt levélben ennek kapcsán azt írta: „nem elfogadható, hogy matematikai összefüggések alapján is képtelen módon Budapest a kiegészítések növekményéből – szemben a vidéki városokkal – nulla mértékben részesüljön”.
Kitért arra is, hogy a budapesti szolgáltatás nyilván drágább, hiszen itt nem néhány kilométert utazgatnak a közlekedők, hanem nagyságrenddel hosszabb távokat. A főpolgármester álláspontja szerint így a bekerülési költség, illetve a nem finanszírozott rész aránya a mértékadó.

Mint fogalmazott, e szempontból Budapest „brutálisan rosszul járna, míg például Debrecen olyan mértékben lenne szufficites, hogy csökkentenie kellene a bérletárakat”. Tarlós István azzal zárta a BÖSZ elnökségének címzett levelét, hogy Budapesten megválasztott politikusok ilyen helyzet előállításába nem nyugodhatnak bele.

Kapcsolódó hírek