Taxisblokád Olaszországban

MTI   ·   2012.01.13. 15:47

Beszüntették a szolgáltatást a római kormánypalota előtt, a pályaudvaroknál és repülőtereknél is tüntető olasz taxisok, akik azonnali tárgyalást sürgetnek az ágazatban tervezett liberalizációról.

Taxisblokád bénít meg több olasz várost. Rómában a taxivállalatok dolgozóinak tüntetése a központban levő Termini pályaudvarnál és a fiumicinói Leonardo da Vinci repülőtéren kezdődött, ahol reggel óta nem lehet taxit kapni. Időközben már a város egészében szünetel a személyfuvarozás. A taxisok kizárólag az időseket és a kórházba szállítandó betegeket veszik fel, számukra ingyenes a szolgáltatás. A taxisok gépjárműveikkel megbénították a közlekedést. Kétszáz taxis a római kormánypalota előtt demonstrál a miniszterelnöknek címzett „Mario Monti lassíts!” transzparenssel.

Hasonló a közlekedési helyzet Milánóban, Torinóban, Triesztben és Nápolyban, ahol a tüntetés már éjszaka megkezdődött. „A mai válságért nem a taxisok a felelősök, készen állunk a tárgyalásra, de nem akarunk áldozati bárányok lenni!” – hangoztatta Nicola Giacobbe az Unica-Cgil szakszervezet nevében, rámutatva, hogy 50 ezer taxiscsalád megélhetése forog veszélyben. A sztrájktörő taxisokat kollégáik megtámadták.

Az ágazat a Monti-kormány által tervezett liberalizáció ellen tiltakozik. A január 19-re kitűzött kormányülésen jelentik be az eddig pénzért kiváltható taxis-engedélyek és a fuvarozási díjak teljes liberalizációját. Rómában és Milánóban több mint hatezer taxis dolgozik. A taxisok száma minden városban fix, fejenként 75 ezer eurót fizettek a fuvarozási engedélyért.

A sztrájkjogokért felelős ombudsman törvénytelennek nevezte a vadsztrájkot, és a prefektusok beavatkozását szorgalmazta. Az olasz fogyasztóvédők öngólnak tartják a kizárólag az utasokat sújtó taxissztrájkot.

Kapcsolódó hírek