Teljes útzár mellett újítják fel a 25-ös számú főutat

iho/közút   ·   2022.12.02. 09:00
00_25-os_fout

2022 májusában megkezdődött az út Szentdomonkos és Borsodnádasd közötti szakaszának fejlesztése. A hét kilométer hosszú, két megyét érintő beruházásnak köszönhetően 2025 nyarára a térségben biztonságosabb és gyorsabb lesz a közlekedés, valamint jelentősen csökken a baleseti kockázat.

A 25-ös számú főút Heves megyei szakaszának építése teljes útzár mellett valósul meg Szentdomonkos és a bekölcei bekötőút között, ezért a felújítás ideje alatt terelőúton lehet majd közlekedni. A terelőútként kijelölt szakaszt a főút lezárása előtt felújították, így december 1-jétől fontos közlekedési változás lép életbe: a 25-ös számú főút forgalmát a Tarnalelesz–Szúcs–Egercsehi közötti szakaszra, valamint Egercsehi belterületi szakaszára, illetve Bekölce belterületi és külterületi szakaszára terelik. Egercsehi belterületén a 2510-ös számú úton egyirányú forgalmi rendet vezetnek be, az ellenirányú forgalom az Egercsehi, Petőfi Sándor utcát veheti igénybe.

A 25-ös számú főút új szakaszának fejlesztésével új, teherbíróbb pályaszerkezet, a jelenleginél szélesebb burkolat, valamint a főút szerpentines szakaszán kapaszkodósáv épül ki. A főút 6,5 méter burkolatszélességgel, 3,25 méter kapaszkodósáv szélesítéssel, 2 méter padkaszélességgel, 13,75–15,75 méter közötti koronaszélességgel épül ki. A plusz sávnak építése az erdős hegyoldalak miatt csak az egyes helyeken 8 métert is meghaladó magasságú támfalak építésével valósítható meg. Ezek műszaki paramétereinek meghatározásához a talajviszonyokat jól meghatározó vizsgálatokat már a beruházás tervezési fázisában elvégezték. A Heves megyei szakaszon összesen huszonnégy helyen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig négy helyen. A projekt során átépítésre kerül a Karácsony-völgyi-patak híd is.

A fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában hazai forrás felhasználásával valósul meg. A kivitelezési feladatokat a HE-DO Építő Zrt. és Swietelsky Magyarország Kft. végzi, nettó 29 milliárd forintból.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek