Tizenhét halott, ittas gépkocsivezetők

iho/biztos út   ·   2012.07.24. 08:58

Kevesebb áldozatot követeltek a megye útjain történt balesetek, derült ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság első félévet záró értékeléséből. Azonban ittas vezetés továbbra is emberek életébe került – olvasható a Szoljon.hu portálon.

A rendőrség elkészítette az év eddigi közlekedési mérlegét, amely igazolja, valóban biztonságosabban közlekednek az emberek.

– Való igaz, minden területen tapasztalható a kedvező változás – szögezte le Kosztyó Gábor alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – Ha a főkapitányság illetékességi területét vizsgáljuk, január elseje és június harmincadika között összesen 268 személyi sérüléses baleset történt. Ez közel tizenöt százalékos javulást jelent az előző évhez képest, amikor háromszáztizenheten sérültek meg az utakon. Az elemzések során az is kiderült, hogy vannak olyan kapitányságok, ahol jelentősen csökkent a balesetek száma. Ezek a szolnoki és jászberényi, ellenben vannak olyanok, ahol több baleset történt, mint a mezőtúri és törökszentmiklósi térségben – mondta.

Az alezredes kifejtette, a megye közútjain összesen tizenkét halálos baleset történt, amely területen szintén tapasztalható a pozitív változás, hiszen egy évvel korábban ez a szám tizenöt volt. Ez az összes balesethez mérten 4, 44 százalékot jelent. Itt is vannak olyan illetékességi területek, ahol javultak a mutatók. Szolnok itt is jelen van Karcag mellett, ellenben Törökszentmiklóson a 2011-es évhez képest kettőről ötre emelkedett.

A halálos baleseteket elemezve elmondható, a személygépkocsik még mindig az élen járnak, hiszen nyolc esetben voltak okozók, míg tehergépkocsik, motorosok, kerékpárosok, vagy mezőgazdasági vontatók csak egy-egy alkalommal.

– A tizenkét balesetben összesen tizenheten haltak meg, amelyből három olyan eset volt, ahol egynél több áldozat volt – folytatta az osztályvezető. – Sajnos az ittas vezetés itt is megjelent, mint baleseti ok. Két alkalommal az okozó alkoholos befolyásoltság alatt vezetett. A legtöbb esemény lakott területen kívül, hétvégén történt. Az okokat vizsgálva elmondható, hogy a kanyarodási szabályok be nem tartása, a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, valamint a világítási szabályok megszegése miatt következtek be. 2012. első félévében – hasonlóan az előző évhez - vasúti átjáróban nem történt tragikus kimenetelű baleset – tette hozzá Kosztyó Gábor.

A kimutatásból kiderül, a súlyos sérüléses balesetek száma 96-ról 71-re, míg a könnyű sérüléses 206-ról 185-re csökkent. A sérülés fokát vizsgálva tehát elmondható, hogy valamennyi kimenetelnél javulás tapasztalható. A halálos és súlyos kimenetellel végződő balesetek aránya az összbalesetekhez viszonyítottan 30 százalék. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a balesetek több mint a felét a személygépkocsi-vezetők okozták, összesen 154-et, őket a kerékpárosok ötvenhárommal, majd a tehergépkocsi vezetők tizenkilenc alkalommal követik.

A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek közül átlagosan minden ötödik baleset okozója volt kerékpáros, a legtöbb Szolnok, Karcag és Jászberény rendőrkapitányságok illetékességi területén történt, amely megegyezik az előző évben tapasztaltakkal, pozitív irányú változás nem következett be. A kerékpárosok esetében 53-an okozóként, 50-en részesként vettek részt. Mindenképp javulást mutat, hogy a kerékpáros balesetek közül mindössze egy személy vesztette életét. A kerékpárosok által okozott balesetek aránya az összbalesetekhez viszonyítottan 19 százalék. A legtöbb kerékpáros baleset lakott területen belül, nappali látási körülmények között következett be.

Kapcsolódó hírek