Több embert keresnek a Baltimore-nál összeomlott négysávos folyami híd acélroncsainál

MTI/iho   ·   2024.03.26. 17:10
00_baltimore_hid

A kutatóegységek helyi idő szerint kedd reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül.

A hajnalban tartott első sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két embert élve kimentettek, egyiküket súlyos állapotban vitték kórházba. Hivatalosan hat további embert keres a parti őrség, a helyi mentők egységei, a munkába és a vizsgálatba a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott. Az érintettek száma még változhat, Maryland állam hatóságai „nagyszámú sérültről” számoltak be. A baleset idejében a Patapsco folyó vízének hőmérséklete nyolc fokos volt.

Ilyen volt

Paul Wiedefeld, Maryland állam közlekedési ügyekért felelős vezetője arról számolt be, hogy a hídon karbantartó munkások is dolgoztak az éjszakai órákban. James Wallace, Baltimore tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a víz alatti radarok több járművet jeleztek a folyó mélyén.

Wes Moore, Maryland kormányzója vészhelyzetnek minősítette a történteket, ennek alapján a mentésre további források mozgósíthatók.

Ilyen lett

A Francis Scott Key-híd éjszaka fél 2-kor pillanatok alatt omlott össze, miután egy konténerszállító hajó a híd acél tartópillérének ütközött.

A szerencsétlenségről készült videófelvétel szerint a hajó az acél tartóoszlopnak sodródott, ami után a kétszer két sávos acélszerkezetű híd nagy része a Patapsco folyóba zuhant. Az ütközést megelőzően a hajón többször kialudtak a jelzőfények, ami üzemzavarra utalt – mutattak rá a szakértő, de a pontos okot változatlanul vizsgálják. A terrorcselekmény lehetőségét az FBI kizárta.

A szerencsétlenségről Joe Biden elnököt tájékoztatták.

A baleset miatt Baltimore forgalmas tengeri kikötőjének működését is felfüggesztették. A megsemmisült Francis Scott Key-híd Baltimore városnak és környékének fontos közlekedési útvonala, egy csaknem három kilométer hosszúságú acélszerkezetű átkelő a Patapsco folyó torkolata fölött.

A katasztrófát okozó tengerjáró, a Dali szingapúri zászló alatt hajózott, és a Srí Lanka-i Colombo kikötője felé indult. A hajó a dán Maersk társasághoz tartozik, ám egy másik vállalkozás üzemeltette. A 300 méter hosszú és 50 méter széles Dali a legnagyobb méretű konténerszállítók közé számít. A híd romjai alá szorult fedélzeten – a megjelent fényképek alapján – több mint ezer nagyméretű konténer van.

A hidat a világ legnagyobb többtámaszú és rácsszerkezetű építményei között tartották számon, legszélesebb nyílása 366 métert ívelt át. Középső részén 56 méterrel magasodott a víz fölé. A Francis Scott Key Bridge építését 1972-ben kezdték, és 1977. március 23-án adták át, megsemmisülése alig néhány nappal az átadás 47. évfordulója után következett be.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek