Több mint ötven éve elsüllyedt teherhajóra bukkantak Ausztrália közelében

MTI/iho   ·   2024.07.26. 10:05
noongah_roncs

A Noongah nevű hajó roncsát a déli kontinens keleti partjainál találták meg ausztrál kutatók.

A BBC brit napilap szerint a 71 méter hosszú, acélt szállító teherhajó 1969. augusztus 25-én járt szerencsétlenül, amikor Új-Dél-Wales és Queensland államok partjainál, Newcastle és Townsville városok között viharba került és elsüllyedt.

A túlélők megmentése érdekében Ausztrália történetének egyik legnagyobb tengeri kutatása indult el a baleset után. A 26 tagú legénységből öt főt a hajó elsüllyedését követő órákban kihúztak a vízből, ám a tengerbe veszettek közül csupán egyetlen ember holttestét sikerült megtalálni.

Miután a roncsra évtizedekig nem bukkantak rá, az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) csütörtökön bejelentette: kutatói megerősítették a hajótest pozícióját, 55 évvel azt követően, hogy a Noongah elsüllyedt.

A Noongah még aktívan (kép forrása: 9news.com.au)

Noha a helyiek már évekkel ezelőtt észlelték a roncsot a Sydney-től északra fekvő South West Rocks település partjainál található mély vízben, koordinátáit pedig jelentették a hatóságoknak, a Noongah azonosításához és a merüléshez szükséges technológia még nem állt az ausztrál kutatók rendelkezésére. Júliusban azonban az ügynökség egyik csúcstechnológiájú merülőhajójával sikerült felderíteni és azonosítani a hajótestet, amelyet 170 méterrel a felszín alatt nagyrészt sértetlenül, függőleges helyzetben a tengerfenékbe fúródva találtak meg.

A The Sydney Project nevű, elveszett hajóroncsok kutatásával és dokumentálásával foglalkozó civil szervezet tudatta: újabb merüléseket szervez abban a reményben, hogy a további vizsgálatok fényt deríthetnek a hajószerencsétlenség okaira, magyarázatot adva a több mint fél évszázados rejtélyre.

(Nyitóképünkön a Noongah roncsai. Kép forrása: 9news.com.au)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek