Több vonalon korlátozták a vonatok sebességét

iho   ·   2013.08.07. 11:02
Több vasútvonalon korlátozták a vonatok sebességét napközben a hőség miatt, ezért az érintett szakaszokon 15–25 perces késésekre kell számítani. Szerdán délelőtt 11 óra és este 7 óra között a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonalon kell korlátozásokra számítani: itt Soroksár és Taksony, valamint Taksony és Kunszentmiklós-Tass között 50 kilométer  per órás sebességgel járnak a vonatok, míg Kunszentmiklós-Tass és Soltvadkert állomások között 60 kilométer per órával mehetnek a szerelvények.

Délelőtt 10 és este 7 óra között a Budapest–Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vasútvonalon is csökkentették a sebességet: itt Hatvan és Mezőzombor között 80 kilométer per órával közlekedhetnek a vonatok.

Egyébként hőnfutás a vasútnál használatos terminus technicus, a hőnfutás. A hőnfutást rendellenes súrlódás okozza, leginkább a tengelycsapok csapágyazásánál alkatrészelemek rongálódása vagy kopása esetén, esetleg a féktúskóknál fékoldási hiba miatt. Mindez az adott alkatrészek, vagy gépelemek magas hőmérsékletre való melegedését, kilágyulását, és törését okozhatja, ami akár a jármű, siklásával járhat. A hírt azonban természetesen a felforrósodott, táguló sínek generálták.

Kapcsolódó hírek