További kgfb díjcsökkenésre számítanak az alkuszok

MTI   ·   2011.10.27. 13:59

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján Papp Lajos elnök azt mondta, hogy a november 1-én kezdődő kampányban akár ötszázalékos lehet a díjcsökkenés. A biztosítók tovább keresik azokat a szegmenseket, amelyekben díjat tudnak csökkenteni - folytatta Cselovszki Zsolt a FBAMSZ gépjármű-biztosítási szekciójának elnöke. A parlament előtt lévő, a kgfb díj harminc százalékát kitevő baleseti adóval huszonhárom-huszonnégy százalékkal növekedhetnek a jövő évi díjak.

Az új adó előtt a FBAMSZ nyolcszázezerre becsülte a mostani kampányban biztosítót váltók számát, de az adóval növelt díj miatt a váltók száma akár egymillió feletti is lehet - adott becslést Pálos Anna, a FBAMSZ főtitkára. A független alkuszok nevében több javaslat is elhangzott a kgfb rendszer továbbfejlesztéséről. Így például általánossá kellene tenni az aktív kárrendezést, amely azt jelenti, hogy a saját kgfb biztosítója rendezi az ügyfélnek azt a kárát, amelyet másik biztosító ügyfele okozott neki. A kártérítést a két biztosító számolja el egymással. Ezzel elindulna a szolgáltatások versenye is a piacon.

Papp Lajos elemezte azt a jogi helyzetet, amelyet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) által működtetett kártörténeti nyilvántartás (KÁNYA) okoz. A biztosítót váltónak a kampányban nem kell bonus-malus igazolást beszerezniük a régi biztosítójuktól, hanem a valós helyzetet az új biztosító lekérdezi a közös adatbázisból. A gond az, hogy a KÁNYA adatait a biztosítók a forgalmi engedély adatai alapján töltik fel, míg az új biztosító a személyi igazolvány és a lakcímkártya adataival kérdez. Elég egy név, vagy egy ékezet elírása, és máris nem jön ki a rendszerből a várt adat. Amennyiben az ügyfél 60 napon belül nem orvosolja a problémát, akkor egy évre alap, A0-ás besorolásba kerül, ami akár dupla díjat is jelent neki. Az alkuszok külön megbízás alapján eljárnak az ügyfél helyett ebben az ügyben is. A független alkuszok támogatják a biztosítók évi egyszeri kgfb díjhirdetésének az eltörlését. Helyette évi többszöri díjhirdetést javasolnak.

Kapcsolódó hírek