Trump utolsó Air Force One utazása, Biden egy bérelt BBJ-vel érkezett

iho/repülés   ·   2021.01.21. 09:00
VC-25(040616-F-5677R-002)

Tökéletes időzítés: egy órával azelőtt landolt Trump Floridában, hogy megszűnt államfői megbízatása. Amtrak Joe eredetileg vonaton akart Washingtonba menni.

Az elnökváltás és egyben a repülőgépváltás napjai voltak Washingtonban, a maguk módján mindegyik jellemző volt a végrehajtójára. Kezdjük a megválasztott elnökkkel: Joe Biden egy nappal beiktatása előtt érkezett a fővárosba, egyes források szerint a  saját „magánrepülőgépén”, ami tévedés.

Biden amúgy nem repülőgéppel, hanem vonattal akart volna megérkezni, mint ahogy ezt rendszerese tette „Amtrak Joe” a Delaware állambeli Wilmingtonból, becslések szerint, első szenátori peridusa óta, mintegy 8000 .alkalommal, Mindig is jobban szerette a másfél órás vonatozást, mint a repülést. A biztonságiak azonban, nyilván a január hatodikán történtek hatására, lefújták ezt a forgatókönyvet, tehát a megválasztott elnök kedden gépre szállt – egy bérelt gépre.

(fotó: Jet Edge)

Mint ahogy azt repülési portálok kiderítették, a gép valójában egy erre szakosodott cégé volt. A Jet Edge foglalkozik business-jetek adásvételével, de fő tevékenysége, hogy VIP-utazásokra kínál bérelhető gépeket: két 737-est, nyolc Gulfstream G550-öst és 560-ast, ötöt a GV-ös, 22-t(!) a korábbi GIV-es sorozatból, jónéhány Bombardiert, szóval igen komoly flottát. Ezek közül a Biden által használt gép az egyik Boeing BBJ volt, egy 16 utasra berendezett, átépített 700-as, megnövelt hatótávolsággal – amire ezesetben abszolúte nem volt szükség, az a nagy hatótávolság...

A még be nem iktatott elnöknek általában felajánlják az elnöki légiflotta egyik 757-esét a washingtoni útra, de Biden a jelek szerint nagyon keményen ragaszkodott ahhoz, hogy másnap délig még nem ő az Egyesült Államok első embere.

A leköszönő elnök szerdán először a tengerészgyalogság üzemeltetésében repülő elnöki helikopterek egyikével távozott a Fehér Házból, aztán  a „Repülő Fehér Ház” becenéven is emlegetett 747-esek, pontosabban VC-25-ösök egyikével repült a floridai Palm Beech repülőterére, hogy onnan a környéken lévő birtokára menjen. Az utazás időzítése elég pontos volt, egy órával azelőtt szállt le a gép, hogy Joe Biden felesküdött, ez azt jelentette, hogy ezen az utolsó repülésen, lévén Trump még elnökként volt a fedélzeten, kijárt az Air Force One hívójel a Jumbónak, illetve még épp belefért, hogy Trump egyáltalán jogosult legyen az ikonikus négyhajtóműves használatára.

Korábban annak nyomán, hogy Glasgow Prestwick jelzést kapott 19-ére egy elnöki 757-es érkezéséről, azt gondolták, hogy a leköszönő államfő skóciai golf-központjába utazik a beiktatási ceremónia helyett, ez tehát nem valósult igaznak, de az igen, hogy Donald Trump valóban nem kívánt részt venni a hatalom átadásában, és utolsó elnöki óráit nagyrészt a VC-25-ösön a levegőben töltötte.

Hogy innen mikor és hova repül tovább, nem tudni, azt végképp nem, hogy mivel: mint beszámoltunk róla, Trump saját 757-ese momentán nem repülőképes, mert az eddigi elnök úgy gondolta, csak újabb négy év múlva, a következő elnöki periódusa után lesz szüksége a gépre.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek