Túlfutás, tűz: légibaleset Kirgizisztánban

iho/repülés   ·   2011.12.28. 13:20
nyito

Sűrű ködben végrehajtott kényszerleszállás közben, végleges adatok szerint 95 utassal és hatfőnyi személyzettel a fedélzetén túlfutott a pályán és kigyulladt a Kyrgyztsan Airlines EX-020 lajstromjelű, 61042 gyári számú Tu-134A-3 típusú utasszállító repülőgépe az üzbég határ közelében fekvő Os nemzetközi repülőtéren (a helyszínen készített képek itt érhetőek el).

Az Itar-Tassz orosz hírügynökség biskeki első jelentése szerint heten sérültek meg a balesetben, később azonban a kirgiz egészségügyi minisztérium már huszonöt sérült ápolásáról számolt be Os városa kórházaiban, a mostani adatok szerint csak egyetlen sérült állapota igazán súlyos.

A kirgiz nemzeti légitársaság egyik Tu-134-ese<br>(fotó: wikimedia)

A fővárosból, Biskekből Osba tartó járat az első hivatalos, a légitársaságtól származó jelentés szerint maga a rossz időjárás miatt  hajtott végre kényszerleszállást. Ugyanakkor a légitársaság közleménye nem zárja ki azt sem, hogy a pálya egy részét jég borította. De ennél konkrétabb információt csak a vizsgálat lezártával ígért a cég. A szemtanúk szerint leszállás után a gép kisodródott a pályáról, majd egy ütközés következtében a jobb szárnya leszakadt és átfordulva a gép a törzs tetején állt meg. A gép szárnytartályából kiömlő üzemanyag begyulladt.

A pálya hossza 2614 méter, a meteorológiai jelentés szerint a baleset időpontjában a víszintes látástávolság mindössze 300 méter, a felhőalap csak 100 méter volt, sőt, egyes jelentések szerint mindössze hatvan, ez ennél a típusnál általában nem elégséges feltétel a leszálláshoz.

Szemtanúk szerint a gép a leszállópályán túl állt meg, akadályokba is ütközött majd felborult, az egyik szárnya letört. A tanúk robbanást is hallottak és látták, ahogy a gép lángra kap. A gép futói letörtek, a súlyosabb következményektől egy utas gyorsasága mentette meg a gépen lévőket, aki gyorsan kinyitotta a vészkijáratot.

Babanov miniszterelnök különleges vizsgálóbizottságot jelölt ki a körülmények felderítésére, egyben – az orosz vezetőkhöz hasonlóan – az egész kirgiz légiközlekedési rendszer felülvizsgálatát helyezte kilátásba.

A kirgiz nemzeti légitársaság szerepel az Európai Unió feketelistáján, tehát nem repülhet az EU-ba.

Kapcsolódó hírek