Új amerikai űrhajó, első repülés: félsiker, félkudarc

iho   ·   2019.12.20. 17:10
cim

Helyi idő szerint reggel fél hét körül történt meg a régóta várt pillanat, a United Launch Alliance Atlas V rakétája, csúcsán az új amerikai űrhajóval, rendben elemelkedett a Cape Canaveral űrközpont 41-es kilövőpadjáról és a tervezett földkörüli pályára állt.

A következő művelet az lett volna, hogy az űrhajó hajtóműve negyven másodpercre működésbe lép, és olyan pályára emeli a Starlinert, hogy megtörténhessen a Nemzetközi Űrállomás megközelítése, eközben történt az „anomália”, kilencven perccel a fellövés után a rakétahajtómű rossz időben indult be, és az űrhajót olyan pályára vitte, ahonnan már nem tudja a randevúhoz szükséges újabb módosításokat végrehajtani, a korrekcióhoz nem volt meg a szükséges műholdas kommunikációs pozíció.

(fotó, grafika: NASA)

A Starliner biztonságos pályán kering, sikerült a lekapcsolódás a hordozórakétáról, magának az űrhajónak minden rendszere tökéletesen működött, vagyis ha lettek volna űrhajósok a fedélzeten, nem forogtak volna veszélyben, sőt, ők tudták volna korrigálni az automata repülésvezérlés hibáját. Ami tehát magának az űrhajónak a működését illeti, a dokkolás elmaradása ellenére a NASA ezzel elégedett, és a Starliner a mostani tervek szerint helyi idő szerint valamikor vasárnap reggel - korábbi amerikai űrhajókkal ellentétben nem tengeren, hanem szárazföldön - a White Sands kísérleti központ területén ér földet.

Az űrhajót készítő Boeing és a NASA 2020-ban hajtja végre az első repülést asztronautákkal a fedélzeten, közülük ketten részt vettek a NASA sajtótájékoztatóján és kijelentették, nincs semmi kételyük a Starliner biztonságával kapcsolatban.

Hogy az emberes berepülést kell-e halasztani a történtek miatt, arról a NASA illetékesei most még nem tudtak biztosat mondani, csak akkor tudnak ezügyben nyilatkozni, ha sikerül kideríteni a hiba okát.

Idén márciusban a SpaceX Crew Dragon űrhajója sikeresen összekapcsolódott az űrállomással, szintén személyzet nélkül. Az amerikaiak célja, hogy az űrrepülőgépek 2011-es kiválása után jövő évtől ismét amerikai űrhajók vigyék az USA asztronautáit az űrállomás fedélzetére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek