Újabb elkerülő utat kap Békéscsaba

iho/közút   ·   2024.03.18. 12:00
00_444-es_kesz

A 444-es és a 44-es főutakat összekötő útszakaszon két vasúti felüljárót és három csomópontot építenek majd meg.

A megrendelő Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) által kiírt, a vármegyeszékhelyet délről megkerülő, kétszer két sávos út mérnöki feladatainak elvégzésére irányuló tenderen a Roden Mérnöki Iroda Kft.-t és a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. adta be a legjobb ajánlatot az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint. A két tervezőiroda feladata egy olyan tanulmányterv elkészítése, mely segíti a döntéshozóknak kiválasztani a megfelelő nyomvonalat.

Habár az elkerülőhöz korábban már készült egy nyomvonalterv, mely a környezetvédelmi engedélyt is megszerezte, az új nyomvonal viszont eltér ettől, ezért új környezeti hatásvizsgálatra van szükség. Ezen felül az új és a meglévő környezetvédelmi engedélyeket is be kell szerezni.

A tervezés során figyelembe kell venni a Szegedet Debrecennel összekötni tervezett, kétszer két sávos főút környezetvédelmi engedéllyel rendelkező nyomvonalát, valamint az ezen útszakasz által érintett 120-as (Budapest–)Szolnok–Lőkösháza és 128-as (Békéscsaba–Vésztő–Püspökladány) számú vasútvonalakat és azok jövőbeli fejlesztéseit.

A békéscsabai déli elkerülő a tervek szerint 17 kilométer hosszan vezet majd, egy különszintű és két szintbeni csomóponttal, továbbá két vasúti felüljárót is megépítenek majd.

A fejlesztéssel a város egyre inkább mentesülhet az áthaladó forgalomtól: a város nyugati szélén már épül egy elkerülő szakasz, most pedig annak déli folytatásának tervezése kezdődhet meg.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek