Újabb korlátozások, kínlódó légiközlekedés – lehetne másképp?!

iho/repülés   ·   2020.09.02. 09:00
ai-ceo-blog

Az IATA elnöke a kormányokat hibáztatja. Budapest felkészült a fokozott ellenőrzésre, a Wizz visszafogja a járatai számát.

Elkeseredett indulattal bírálta a kormányokat a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség elnöke a járvánnyal kapcsolatos politikájuk miatt. Alexandre de Juniac egyértelműen az államok vezetöit tette felelőssé amiatt, hogy csalódást keltő forgalmi adatokat kellett, hogy közzé tegyenek az elmúlt időszakról, és a kilátások még rosszabbak a most életbe lépő zárlatok fényében.

A várt fellendülés elmaradt. Az IATA elnöke szerint a kormányok koordinálatlan és kiszámíthatatlan döntései okozzák, hogy az emberek még mindig nem repülnek.

Alexandre de Juniac

A szervezet vezetője leszögezi, az elsődleges cél az állampolgárok egészsége és biztonsága, ugyanakkor léteznek alternatív intézkedések, amelyek révén a légi utasok továbbra is biztonságban lennének és helyreállna a globális kapcsolatrendszer. Ezügyben de Juniac azt szorgalmazza, hogy a kormányok léptessék életbe azt az IATA által kidolgozott globális megállapodást, amelyet a légiközlekedés újraindításáról még júniusban fogadtak el maguk a kormányok is. Ami segít ebben, hangsúlyozza de Juniac nyilatkozata, az, hogy

gyorsan javul a COVID-tesztek sebessége, pontossága, a mérések minősége. Ezek révén lehetne újra megerősíteni a bizalmat, megnyitni a határokat és újraindítani a légiközlekedést. A kormányok izolációs politikája nem megoldás a vírus okozta helyzetre, hangsúlyozza az IATA elnöke.

A válság elhúzódása miatt de Juniac azt is javasolja, hogy az államok tovább segítsék pénzügyileg a légiipar részeseit, hogy azok a felszínen maradjanak és ne kelljen újabb hiteleket felvenniük.

Ferihegy:: minden utast ellenőriznek (fotók: Budapest Airport, Baranyi Róbert)

Mindeközben azonban a légiközlekedés részesei nem tehetnek mást, mint hogy alkalmazkodnak a kormányok döntéseihez, erről szól a Budapest Airport szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye is a szeptember elsejével életbe lépett kormányrendelet nyomán hozott változásokról. Magyarország területére magyar állampolgárok léphetnek be, a külföldiekre utazásuk jellegétől függően egyéb speciális rendelkezések vonatkoznak. A Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság és a Szlovák Köztársaság állampolgárai Magyarországra történő beutazásáról külön szabály rendelkezik.

A Repülőtéri Rendőri Igazgatóság minden járat minden utasát a határellenőrzési pontnál okmányellenőrzésnek, illetve – a Budapest Airport szerződött egészségügyi szolgáltatójának közreműködésével – kötelező testhőmérséklet-mérésnek veti alá. Arra kérik az utasokat, hogy a beléptetési folyamat gördülékenysége érdekében utazás előtt töltsék ki a Budapest Airport weboldalára szeptember 1-én felkerülő új Karanténűrlapot, és a határellenőrzés alkalmával adják át a jelenlévő hatósági személynek. Azok a külföldi állampolgárok, akik nem léphetnek be Magyarország területére, az erre a célra kijelölt tranzitban várakoznak elutazásukig. A tranzitban várakozó utasoknak a Budapest Airport takarót, korlátlan Wi-Fi hozzáférést, illetve igény esetén arcmaszkot biztosít.

Ágyak a tranzitban

A reptérkezelő arra számít, hogy a beutazási korlátozások várhatóan hasonlóképpen fogják befolyásolni az utasforgalmat, mint ahogyan az március közepe és június között történt.

A bejelentés óta számos légitársaság törölte járatait a következő hónapra, ezért az utasszám tekintetében a korábbi korlátozások során tapasztalt szintre számítunk: ez napi 3000 alatti utasszám lehet, míg szeptemberben általában napi 50 ezernél is több utast kezel a repülőtér, írja a BA közleménye.

Wizz csökkentés, Budapestről csak 12, Debrecenből csak egy járat

Ami a hazai piacvezetőt illeti, a Wizz Air szeptember 1. és 6. között először kisebb mértékben csökkenti a kapacitásait a budapesti és debreceni járatokon. Ezután szeptember 7. és 30. közt nagyobb fokú járatcsökkentés várható, amely során csak a legkeresettebb úti célok maradnak elérhetők az utasok számára. Ez a cég táblázata szerint tizenkét desztinációt jelent: Stockholm, London Luton, Eindhoven, Párizs Orly, Brüsszel, Bázel, Milánó, Athén, Dortmund, berlin, Málta és Larnaka, Debrecen felől pedig egyedül Luton.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek