Újra emelkedhetnek az üzemanyagárak

iho/közút   ·   2012.03.18. 14:48

Míg a héten a forint árfolyamának gyengülése miatt emelkedtek a hazai üzemanyagárak, az előttünk álló napokban a finomított termékárak miatt kerülhet sor újabb drágulásra a hazai kutakon – írja a Napi Gazdaság.

Az ármozgások alapján egy literenként két-három forintos áremelkedésnek van legnagyobb valószínűsége. Bár csütörtökön az olajár érdemben esett arra a hírre, hogy Amerika és Nagy-Britannia megegyeztek stratégiai olajkészleteik felszabadításáról, a felek hamar cáfolták a lapértesüléseket, és az olajár is a korábban látott szintekre emelkedett. A Brent árfolyama így továbbra is a 124 dolláros magasságokban tartózkodott a héten.

Eközben a finomított termékárak még emelkedtek is egy kicsit, a benzin esetében az átlagos, dollárban mért jegyzésár 1,9 százalékkal, a gázolajé pedig 1,3 százalékkal került feljebb.

A gazdasági lap emlékeztet: a forint árfolyama az igen kedvező nemzetközi befektetői környezetben hajszálnyit erősödni is tudott a dollárral szemben, ami alapvetően kedvezően értékelhető a hazai autósok számára. Míg múlt héten átlagosan 223 forint/dolláros szintek voltak jellemzők, az utóbbi napokban már a 222,6-os értékek közelében járt a kurzus. Mindezek következtében a forintban mért benzinár 1,7 százalékkal, a gázolajár pedig 1,2 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagár-jegyzések változása alapján a MOL árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előrejelezni. Ez annak tudható be, hogy a MOL (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (délolasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.