Válságba kerül a légiközlekedés? Az IATA aggódik

iho   ·   2018.06.02. 11:15
cim

A légitársaságok nemzetközi szervezete a jövő héten kezdődő évi közgyűlése előtt adta ki jelentését, amelynek egyik fő pontja, hogy a légiközlekedés idei profit-előrejelzését visszavette az év eleji prognózishoz képest. Az ok az üzemanyagárak alakulása. A forgalom továbbra is nő, de az üzemeltetés költségei is emelkednek, állapítja meg az IATA.

Alexandre de Juniac egy ausztráliai fórumon elmondta, várható, hogy a légiközlekedés összességében továbbra is nyereséges marad, de a korábbi prognózisok még 60 dolláros hordónkénti olajárakkal  számoltak, ami most már 80 dollár körül jár.

(fotók: IATA)

Ugyanakkor az IATA-főnök úgy véli, egyelőre csak a nyereség csökkenéséről van szó, és az esetleges visszaesés nem lesz olyan meredek és fájdalmas, mint a korábbi hullámvölgyek idején, mert a légitársaságok jobban felkészültek a helyzetre és kiegyensúlyozottabb pénzügyi állapotban vannak.

Érdekes megjegyzéseket tett de Juniac az üzemeltetés körülményeire: jelezte, több beruházásra lenne szükség az infrastruktúra, a repülőterek és a légiforgalmi irányítás szektorában ahhoz, hogy lépést tartsanak az igények növekedésével, de szükségesnek tartotta, hogy a légitársaságok (reptéri) költségeit hatékonyan szabályozzák, ezzel az IATA-főnök a légicégek jó ideje hangoztatott panaszait közvetítette a szerintük egekbe szökő és irreálisan magas leszállási illetékek miatt.

Még egyértelműbben fogalmaz az IATA elnöke a szervezet honlapján megjelent „vezércikkében”, amelyben egyenesen közeledő válságról ír. A légiközlekedési iránti igény gyorsabban nő, mint ahogy a légiközlekedés infrastruktúrája fejlődik, és a megoldásért egyértelműen a kormányokat teszi felelőssé. Annak a politikának a veszélyeire utal, hogy az államok privatizálják a repülőtereket és azok építését, bővítését: de Juniac egy másik jeles légitársasági személyiség, az American elnöke, Doug Parker szavait idézi, miszerint ha monopóliumok kezébe jut az ágazat, akkor bajba kerül, és ennek árát az utazók kell, hogy megfizessék.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek