Vármegyei buszos változásokra

iho/közút   ·   2023.03.11. 12:00
MAN_CNG_autobuszok_Szolnok_Volanbusz_20230310_01

Negyven gázüzemű autóbuszt állít forgalomba Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a Volánbusz.

Nemcsak a május elsején megjelenő vármegye- és országbérlet hoz korszakalkotó változást Jász-Nagykun-Szolnok vármegye közösségi közlekedésében, hanem azok az alternatív meghajtású – sűrített földgázzal üzemelő – járművek is, amelyek március végétől jelennek meg Szolnok vonzáskörzetében. A negyven gázüzemű autóbusz a vármegye kishíján nyolcvan településéből több mint ötven esetében lát majd el személyszállítási feladatokat – kiszolgálva éves szinten mintegy 6,3 millió utast. A gázüzemű járművek után a helyi közlekedésben hamarosan tíz környezetkímélő elektromos autóbusszal is megismerkedhetnek a szolnokiak.

A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében összesen hatvan új autóbusz érkezett Jász-Nagykun-Szolnok vármegyébe. A mostani flottakorszerűsítés tekinthető azonban az eddigi legnagyobb és legjelentősebb mérföldkőnek 2018 óta. Ráadásul a MAN Lion’s City 12 típusú, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő, modern autóbuszok károsanyag-kibocsátása rendkívül alacsony, így nagymértékben hozzájárulnak a szolgáltatási színvonal emeléséhez, valamint a közlekedési társaság környezetvédelmi céljainak eléréséhez.

A gázüzemű járművek nettó beszerzési értéke megközelíti 3,75 milliárd forintot. A jelentős járműállomány-fejlesztésnek köszönhetően a 235 járműből álló megyei autóbuszpark több mint 17 százaléka megújul, átlagéletkora 12 évről 9,3 évre csökken. A járművek az utastájékoztatási eszközök beszerelése és a töltőállomás üzembe helyezése után március végétől fokozatosan kapcsolódnak be a vármegye helyközi közlekedésbe, elsősorban Szolnok vonzáskörzetében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek