Ver.di-sztrájk Németországban

iho/repülés   ·   2018.04.10. 08:45
lufthansa_sztrajk0

A Lufthansa-csoport több mint nyolcszáz járatot töröl a Ver.di szakszervezet figyelmeztető sztrájkja miatt, amelyben a földi csomagkezelő és támogató személyzet, illetve a reptéri tűzoltóság egy része vesz részt hajnali öt és délután hat óra között. A munkavállalók tiltakozása miatt az 1600 menetrend szerinti járatból előre láthatóan 800, köztük köztük 58 nagy távolságú nem fog ma felszállni, amely körülbelül 90 ezer utast érint. A menetrend a légitársaság számításai szerint várhatóan április 11-én, szerdán áll helyre.

Az eddigi információk szerint a Budapest és Frankfurt közötti, napi öt járatból hármat törölt a társaság. Így ma nem közlekedik a 1335-ös, a 1337-es és a 1345-ös járat, míg München irányába nem közlkedik a a 1677-es, illetve a 1681-es.

Az utasok tájékozatását, a mai napra bevezetett alternatív menetrend ismertetését a társaság több csatornán is végzi. Azon jegyvásárlók, akik megadták eltérhetőségüket a légitársaságnak, SMS-ben vagy e-mailben kapnak értesítést, de az érintettek a Facebookon és a Twitteren is kérhetnek automatikus tájékoztatást járataikról.

A Lufthansa azokat az utasokat is kéri, akiknek a járatait nem érinti sztrájk, hogy érkezzenek korábban a repülőtérre, mivel várakozásra lehet számítani. A járat érintettségétől függetlenül, a Lufthansa Csoport minden olyan utasa, aki április 10-ére foglalt repülőjegyet Frankfurtból és Münchenből induló vagy oda érkező járatra (a SWISS által üzemeltetett járatok kivételével), ingyen módosíthatja foglalását egy hét napon belüli másik járatra.

A légitársaság vezetsée érthető módon nem boldog a Ver.di figyelmeztető akciójától. „Teljesen elfogadhatatlan magatartás a szakszervezet részéről, hogy a vétlen utasokra terheli a konfliktust. A Lufthansa nem vesz részt a kollektív szerződéssel kapcsolatos vitában, de annak következményei sajnos utasainkat és vállalatunkat is érintik” – nyilatkozta Bettina Volkens, a Deutsche Lufthansa AG igazgatóságának jogi és HR-ügyekért felelős tagja.

A Ver.di kedi akciója része egy szélesebb, a német közszolgálati szektorban folyó bérharcnak. Ennek során a szakszervezet hat százalékos, de legalább 200 eurós fizetésemelést követel mintegy 2,3 millió közalkalmazottnak. köztük a repülőtereken dolgozó egyes munkatársaknak és tűzoltóknak is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek