Vízgazdálkodási rehabilitáció a Mosoni-Dunán

MTI   ·   2012.12.11. 20:05

A Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitációra több mint 6,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) az Új Széchenyi Terv keretében. A kivitelezési munkák Győr belterületén megkezdődtek - tájékoztat az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) közleménye.

A kivitelező cégcsoport a mederszabályozási műszaki beavatkozásokat készíti elő: a Mosoni-Duna mentén a szükséges cserjeirtás, fakitermelés zajlik. Németh József, az ÉDUVIZIG igazgatója az MTI-nek korábban elmondta: Győrben átépítik a Mosoni-Duna és a Rába partszakaszait, és szűkítik a medret. Mosonmagyaróváron egységes vonalvezetésű partot alakítanak ki. A külterületi beavatkozásokkal pedig hozzájárulnak a tájképi és az ökológiai értékek helyreállításához, továbbá a mezőgazdaság öntözővíz-igényének biztosításához.

A rehabilitációs program a térségi önkormányzatok kezdeményezésére jött létre. A projekt 14 községet is érint a régióban. A községek belterületein a hordalék lerakódását akadályozó és az árvizeket levezető művek létesülnek, továbbá rendezik a partszakaszokat, ahol a későbbiekben sétányokat, kikötőket alakíthatnak ki.

Kapcsolódó hírek