Vízre került a hatszázezer tonnás óriás – videó!

iho   ·   2013.12.05. 13:30
Shell_prelude_cim

A Shell új tankere nagyobb bármelyik repülőgép-hordozónál. Az úszó gázkitermelő egységnek szánt hajón négy futballpálya is elférne, olvasható az origo összeállításában.

A napokban Dél-Koreában vízre bocsátott óriáshajó 2017-re lesz üzemképes, jelenleg ugyanis még folyamatban van az építése. A Shell olajcég megbízásából készülő szállítóhajó 488 méter hosszú és 74 méter széles, teljes kiépítésben több mint hatszázezer tonnát nyom majd, ezzel vízkiszorítása is hatszor meghaladja a legnagyobb repülőgép-hordozókét.

(fotó: Shell/Flisck)

A Prelude nevű jármű feladata a tenger alatti földgázmezők bányászása lesz, az elkészült hajó Ausztráliától északnyugatra, 475 kilométerre fog lehorgonyozni, hogy az ott található gázmezőket kitermelje. A termelés során a gázokat –162 Celsius-fokra hűtve cseppfolyósítják, így térfogatuk a hatszázad részére csökken. A cseppfolyós földgázt a fedélzet alatti tartályokban fogják tárolni, amelyek összesen 430 ezer liter térfogatúak, tartalmukkal több mint 175 darab, olimpiai méretű úszómedencét lehetne megtölteni.

A gázok lehűtésére az óceán mélyéről felpumpált vizet használja majd a hajó: nyolc, egyenként egy méter átmérőjű cső óránként ötvenezer köbméter, azaz 50 millió liter vizet pumpál majd 150 méter mélységből, ezzel segítve a gáz lehűtését.

A gázmezőt elérve a Prelude-öt a helyszínen lehorgonyozzák, feladata innentől a termelés lesz, a gáz elszállítását tankhajókkal végzik majd. Az úszó gázbánya a tervek szerint 25 éven át lesz lehorgonyozva. A hajót egy 93 méteres horgonyvezető csövön átfuttatott vezetékekkel rögzítik a óceánfenékhez, az egyenként 6700 lóerős motorok egyikének segítségével pedig mindig kifordítják a szélirányból, így folyamatossá és zavartalanná téve a termelést.

A 2017-es beüzemelést követően az úszó telep a várakozások szerint évi 5,3 millió tonna földgázt bányász ki, ez több mint Hongkong éves szükséglete. A 600 mérnök munkájával készülő úszó bánya életében a hajótest vízre bocsátása volt az első fontos lépés.

Habár a vízre bocsátást követő sajtóanyagokban a világ legnagyobb hajójaként írják le a Prelude-öt, a titulust lehet vitatni, a hatalmas úszó város funkciójának megfelelően inkább bánya, mint szállítóeszköz. A jelenleg üzemelő legnagyobb hajó a dán Maersk vállalat tulajdona, 400 méteres hosszával és 59 méteres szélességével alig marad el a Shell úszó bányájától. A szállítmányozási vállalat Triple-E osztályú hajója 18 340 standard konténer szállítására képes, pillanatnyilag Európa és Ázsia között ingázik.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek