Vnukovo: ütközés a ködben, meghalt a Total vezére

iho   ·   2014.10.21. 08:39
cim

Moszkvai idő szerint éjfél előtt a Total elnökét szállító Dassault Falcon 50-es, háromhajtóműves, nagy hatótávolságú üzleti gép Vnukovo repülőterén összeütközött egy hóekével.

A jelentésekből eleinte nem volt egyértelmű, hogy ez gurulás közben vagy már a Párizs felé történtő felszállás előtti pillanatokban történt-e. Sőt, eleinte volt olyan híradás, amely szerint a gép az ütközés után még felemelkedett a levegőbe, majd megpróbált visszajutni a repülőtérre és ekkor zuhant le.

Ezt később cáfolták, a valószínű forgatókönyve a balesetnek az, hogy a gép vagy egy a hótakarítás miatt lezárt pályáról próbált felszállni, vagy a hóeke tévedt rá az aktív pályára, mindenesetre nekifutás közben történt az ütközés, amit azonnal robbanás és tűz követett.

A francia légierő Falcon 50-ese <br>(fotók: wikipedia)

A háromfőnyi személyzet és a gép utasa, Christophe de Margerie Total-elnök azonnal életét vesztette. Egy ideig nem négy, hanem öt halálos áldozatról beszéltek a hírügynökségek, később ezt is cáfolták, az ötödik halott a hóeke vezetője lett volna, de aztán kiderült, hogy ő túlélte a balesetet.

A repülőtér három órán keresztül nem üzemelt, mostanra helyreállt a rendes forgalom.

A balesetet elsőnek kommentáló szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a balesethez a repteret borító köd is hozzájárulhatott. Ugyanakkor a vizsgálatnak válaszolnia kell olyan kérdésekre is, mint például hogy „volt-e valamiféle nyomás” a személyzeten arra, hogy a rossz körülmények ellenére felszálljanak.

Vnukovo hóban, ködben

A BBC szerint azonban lehet, nem a gép, hanem a hóeke tévedt rossz helyre. Az első orosz hatósági jelentés szerint ugyanis a jármű vezetője ittas volt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ugyanakkor a közlemény szerint vizsgálják a repülőtér légiforgalmi irányítóinak ténykedéseit is.

De Margerie 63 éves volt, 2007 óta állt Európa harmadik legnagyobb olajcégének élén, és egyik vezető személyisége volt annak a gazdasági érdekcsoportnak, amely a Nyugat és Oroszország kapcsolataiért, a gazdasági szankciók ellen harcolt az elmúlt hónapokban. Moszkvai utazása során hírek szerint oroszországi befektetésekről tárgyalt partnereivel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek