Épül az M30-as autópálya

MTI/iho   ·   2019.09.13. 09:00
400px_m30_uj

Az M30-assal Miskolc és Tornyosnémeti között kétszer két sávos, leállósávos, 26,6 méter koronaszélességű autópálya épül. A fejlesztéssel hat új különszintű forgalmi csomópont, három pihenőhely – egy komplex és két egyszerű –, valamint egy állandóan működő tengelysúlymérőhely is létesül. A megszűnő szikszói telep szerepét az encsi mérnökségi telep veszi át.

Munkagépek dolgoznak az épülő M30-as autópálya építésén Halmaj határában (fotók: MTI/Vajda János)

A beruházást az Európai Bizottság közleménye szerint 552,6 millió euróval, vagyis 182 milliárd 300 millió forinttal támogatja az Európai Unió. Az uniós Kohéziós Alapból finanszírozott projekt célja a forgalom felgyorsítása, a közúti biztonság javítása és a forgalmi torlódások csökkentése. A fejlesztés segíti a Balti-tenger és a Fekete-, illetve Égei-tenger menti területeket összekötő, Via Carpatia nevű európai közlekedési hálózat kiépítését. Az uniós finanszírozás fedezni fogja többek között a hatvan kilométeres autópályaszakasz, valamint az út felett átvezető felüljárók megépítését. A várhatóan 2022 februárjára lezáruló munkálatokban helyi vállalatok is részt vesznek.

A sztráda Miskolc és Kassa között teremt majd közvetlen gyorsforgalmi kapcsolatot

Az érintett közúti összeköttetés kiépítése régóta esedékes, és közvetlen előnyökkel jár Borsod-Abaúj-Zemplén megye körülbelül hatszázötvenezer lakosának, akik a jövőben gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben utazhatnak. A jobb összeköttetés pozitív hatásai Magyarország és Szlovákia számára is érezhetőek lesznek, például a foglalkoztatás, a gazdasági növekedés, a turizmus és a kereskedelem terén.

A beruházást 552,6 millió euróval támogatja az Európai Unió

Az M30-asból elsőként a Tornyosnémeti és a szlovák határtól Kassa felé vezető R4-es autópálya közötti szakasz készült el: a 1,7 kilométer hosszú, kétszer két sávos pályát 2018 januárjában vehették birtokba az autósok.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek