Lengyel minőséggel erősít a Regiojet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.03.08. 13:45
elf_01

A Regiojet magánvasút a Pesa Bydgoszcz SA lengyel járműgyártótól vásárol hét korszerű, alacsonypadlós villamos motorvonatot. A kontraktus értéke több mint félmilliárd korona, azaz körülbelül 6 milliárd forint. Az új vonatokat a Regiojet az Ústecky kerületben üzemelteti majd, azokon a vonalakon, ahol decembertől átveszi a Cseh Vasutaktól a stafétát.

A Pesa Elf.eu szerelvények azonban csak 2021 második felében lesznek kész, addig a Regiojet az észak-csehországi vonalakon a 628-as sorozatú motorvonatokkal szolgáltat. A cseh magánvasút először a Pesa Elf II. típusból szeretett volna rendelni, de a lengyel gyártó egy új típust, az Elf.eut is piacra dobta, ami a cseh megrendelőnek máris jobban megfelel, mivel többáramnemű. A szerelvényekre kétéves garanciát vállalt a gyártó, a javításokat a Pesa vállalja.

(fotó: Pesa Bydgoszcz)

A Pesa Elf.eu kétrészes, kétáramnemű villamos motorvonatok, teljes mértékben alacsonypadlósak, légkondicionáltak. Wifi, konnektorok, akadálymentesített WC, többcélú tér, audiovizuális utastájékoztató rendszer is van. A kárpitozott ülések fejtámlával és karfákkal ellátottak, az utazási komfortot tovább növeli a kocsiszekrény igényes felfüggesztése, s a kéttengelyes forgóvázak is.

Érdekesség, hogy az Ústecky kerület, azaz a közszolgáltatás megrendelője a szerződésbe foglaltatta azt a kikötést, hogy a vonatok zöld színűek legyenek. Ez teljesen ellentétes a Regiojet arculatával, hiszen ők a szembetűnő sárga színt használják. Sőt, a cseh magánvasút egyik legnagyobb konkurensének, a Flixbusnak is ez a színe. A Regiojet mégis elfogadta a feltételt, s zöld színűek lesznek a szerelvények.

A világoskék színnel jelölt pályákon szolgáltat 2019 decemberétől a Regiojet

Az észak-csehországi Ústecký kerületben több regionális vasútvonalon a Regiojet kapott közszolgáltatási megbízást 2019 decemberétől. Az Ústecký kerület három regionális vasútvonalon rendelte meg a vasúti személyszállítást a magánvasúttól, mégpedig az U5 (Ústí nad Labem–Úpořiny–Bílina), U7 (Děčín–Ústí nad Labem-Střekov) és U13 (Most–Žatec) jelölésű regionális vonalakon. Ezen kívül néhány járat kiszolgálását is rá bízzák az Ústí nad Labem-západ–Štětí és a Teplice–Litvínov vonalakon is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!


Kapcsolódó hírek