Megkezdődik a debreceni BMW-gyár építése, leállnak a személyvonatok

Károly Szabolcs   ·   2019.03.21. 08:45
400px_m41_csorgo_debrecen_tocovolgy

Nagyobb tempóra kapcsol a Debrecen északnyugati külterületére tervezett BMW-gyár létrehozása, megkezdődnek az építkezés földmunkái. A MÁV-Start ezért pályakarbantartási munkálatokra hivatkozva a 108-as számú Debrecen–Füzesabony vonalon vágányzári menetrendet hirdetett meg a személyforgalom számára április 1-től július 7-ig, majd július 12-től december 14-ig: a debreceni Nagyállomás és Balmazújváros között (egy kora délutáni hortobágyi vonatpár esetében Hortobágyig) a vonatok helyett vonatpótló buszok hordják majd az utasokat.

Április 1-től december közepéig leállnak a személyvonatok Debrecen és Balmazújváros között, buszok hordják majd az utasokat. A szerző felvételén Füzesabony felől érkezik egy személyvonat a debreceni Tócóvölgyi állomásra 2018 októberében

A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (Derke) szerint azonban valójában az az igazság, hogy az autógyár építéséhez kapcsolódó tehervonati forgalmat szolgálják majd ki, beáldozva így az „ablakos” vonatokat – ahogy az például a 125-ös vonal Szarvas és Orosháza közötti szakaszán már évek óta folyik.

A kormány tavaly decemberben hozott rendelete számos közlekedésfejlesztési projektről döntött, ennek egyik része a 108-as vonal Debrecen és Balmazújváros közötti szakaszának fejlesztése várhatóan részleges kétvágányúsítással és – esősorban a leendő BMW-gyár teherforgalmának megfelelő kiszolgálása okán – villamosítással.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek