Tiszta Amerika!

Vörös Attila   ·   2018.12.09. 13:45
a023hevkarp

A hétvégén pályafelújítást végeznek a ráckevei HÉV-vonalon Tököl–Szigetcsép környékén. A felújítást nagygéppel végzik, a Swietelsky PM200-as gépsorát vetették be – a nagyobb 1000-es nem fér be a HÉV-vonalra és a Ráckevei-Duna hídjának is túl nehéz lenne. Értesüléseink szerint ez amolyan próbamunka, jövőre pedig sokkal nagyobb területen várható beavatkozás a H6-os vonalon.

A Kárpát Vasút 449 052-es Bobója áll elő a rostaszerelvénnyel. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A munkához kapcsolódó szállítási feladatokat – mint a HÉV-eken évek óta általában – a Kárpát Vasút végzi, ezúttal a MÁV-HÉV-vel közösen. A MÁV-HÉV a jelenlegi munkába egy ex-HÉV-es 733-as Bobóval szállt be, a Kárpát pedig hozott Dácsiát, Bobót és Nohabot is. A felújításhoz szükséges szerelvényeket több éjszakán át is átállították a HÉV-re: a kárpátos remot Dácsia szerdán és csütörtökön is fordult Tököl és Soroksári út rendező között a dozátoros és csillés kocsikkal a személyvonatmentes üzemszünet ideje alatt. (A H6-os HÉV és a nagyvasúti pályahálózat között Soroksári út állomáson van az egyetlen vágánykapcsolat.)

A PM200-as vonata végére a 733-as Bobó állt

A péntekről szombatra virradó éjjelen aztán jött a leglátványosabb szállítás, amikor egy csillés szerelvényt és magát a PM200-as gépláncot is kivitték Soroksári útról Tökölre. A Soroksári út rendezőben pihenő rostás szerelvény állt elő előbb, ezt a kárpátos Bobó tolta ki, majd állt át vele a HÉV-re az utolsó forgalmi HÉV, a 0:50-es színházvonat elhaladta után. A PM200-as gépsor másik végére a Tökölről érkező Dácsia+Bobó párosból a MÁV-HÉV Bobója állt rá, majd a vonat előre húzott Pesterzsébet felé néhány száz métert.

A 22-es Nohab tolja a gigahosszú szerelvényt Soroksár Főterénél

A következő lépésben a Kárpát Vasút nemrég felújított 022-es Nohabja húzott ki Sorút rendezőből csillés kocsikkal. Ennek a másik végére a remot Dácsia állt rá, majd a két szerelvény a HÉV-en összezárt a következő összeállítást adva: Kárpát Bobó, PM200-as géplánc, MÁV-HÉV Bobó, Kárpát Dácsia, csillés szerelvény, Kárpát Nohab. A különleges összeállítás aztán egyben indult meg Tökölre a teljesen kihalt, csak a részerbojok által néha felzavart Soroksári úti éjszakában.

A gépek szombat és vasárnap Szigetcsép körül dolgoznak. Egyébként volt már egy hétvége, amikor szintén a Kárpát Vasút közreműködésével pályafenntartást végeztek a H6-on, de a szentendrei és a gödöllői vonal közelmúltbéli munkálatainál is a magánvasút vontatásszolgáltatását vette igénybe a (MÁV-)HÉV.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek