23 milliárdos kokainfogás a Szabadkikötőben

iho   ·   2023.12.05. 14:00
kokaincapture

Egy ecuadori banánszállítmányban rejtették el a csaknem 155 kilogramm drogot.

A csepeli szabadkikötőben ólálkodó maszkos férfiről érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2023. november 11-én hajnalban. Az ismeretlen elmenekült, őt már a rendőrök sem találták meg. Megtalálták ugyanakkor azt a hűtőkonténert, amit megpróbált kinyitni. A hat méter magasan elhelyezett konténerben kialakított rejtekhelyről 155, egyenként körülbelül egykilós kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag került elő. A helyszínen folytatott szemle keretében alkalmazott tesztek kokaint mutattak ki – számol be a Police.hu az óriási fogásról.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A kirendelt vegyészszakértő vizsgálata megerősítette, hogy az összesen nettó 154 kilogramm 805 gramm lefoglalt anyag nagy tisztaságú kokain, aminek feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető. Ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy életkortól függetlenül minden második fővárosi lakosra jutna egy adag.

Az adatgyűjtés megállapította, hogy kábítószer elrejtésére használt konténert Ecuadorban adták fel és banánt szállítottak benne. A szállítmány Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett, onnan vasúton jutott Magyarországra 2023. november 8-án, ahol a banánt kirakodták.

A BRFK nyomozói minden részletre kiterjedő adatgyűjtést folytatnak Magyarországon és felvették a kapcsolatot több külföldi hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel.

Ezen az óriási drogfogáson túl a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2023-ban összesen körülbelül 406 millió 209 ezer forint utcai értékű kábítószert vont ki a feketepiaci forgalomból, közte 2 kilogramm 775 gramm kokaint, 4,55 kilogramm amfetamint, 76,21 kilogramm (továbbá 138 tő) marihuánát, és 96 főt fogott el kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.

A rendőrség közzétett egy videót a fogásról ami nem beágyazható, de ide kattintva a Youtube-on megnézhetik. A nyitóképünk a videóból származik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek